Opnieuw betoging tegen ‘slavenwet’ van Orban in Boedapest

Hongaren betogen tegen de zogeheten 'slavenwet' van premier Viktor Orban, Boedapest, 16 december 2018 © REUTERS

Enkele duizenden mensen hebben zondag in Boedapest gevolg gegeven aan de oproep van de oppositie en de vakbonden om te protesteren tegen de politiek van eerste minister Viktor Orban. Het protest volgt enkele dagen na het goedkeuren van een controversiële wet die de arbeidsomstandigheden regelt, de zogeheten slavenwet.

Er waren volgens de pers zo’n 15.000 betogers op het plein voor het parlement. Alle partijen, van de Groenen tot extreemrechts en de socialisten en de liberalen, stapten samen op achter het spandoek ‘Nee aan de slavenwet’.

Die houdt in dat arbeiders 400 bijkomende overuren mogen presteren per jaar, wat overeenkomt met twee maanden werk, terwijl de werkgevers drie jaar de tijd hebben om uitbetaling ervan te doen.

Daarnaast is er ook protest tegen andere wetten, die wijzigingen aanbrengen aan de kieswetgeving of de wet op de openbare aanbestgedingen. Deze wetswijzigingen doen de vrees ontstaan dat getornd wordt aan de onafhankelijkheid van het gerecht. De betogers eisten ook onafhankelijke en objectieve media. Ook in provinciesteden zoals Szeged waren er optochten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content