door Febee in Overig  ·  37 Reacties

  • 12
  • 578x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

'Wees eerlijk'.

Daarmee bedoelt men bij Elsevier dus: 'deel en verkondig onze mening'.

26
1 progressiefliberaal

De Euro is een soort monetaire gevangenis die ieder land beperkt om zich te kunnen onderscheiden van andere landen door dat er geen mogelijkheid meer is voor devaluatie.

4
2 welofniet

* Verwijderd door de redactie *

3 hk-sr

Wat is dat toch altijd met simpel-rechts en die domme, feitelijk nietszeggende zinnetjes?

'Zeggen waar het op staat', ook zo'n andere vertaling van: 'wij hebben gewoon gelijk'.

22
4 progressiefliberaal

Maar goed, om niet al te flauw te doen en ook even inhoudelijk op het stuk in te gaan:

"Desondanks staan de zuidelijke eurolanden er slechter voor. De euro is voor deze economisch zwakkere landen véél te duur geworden. Met aldaar een eeuwige economische depressie, structureel hoge werkloosheid, sociale ellende, financiële problemen en technisch failliete banken tot gevolg. Maatschappelijk draagvlak voor noodzakelijke hervormingen blijft hierdoor uit. Deze landen raken verder achterop.

Maar ook in de economisch sterkere eurolanden zijn er problemen. Voor deze landen is de euro juist véél te goedkoop. Met koopkrachtaantasting voor de Nederlanders tot gevolg. Door het ECB-rentebeleid renderen spaargelden niet meer en zijn pensioenen gekort."

De schrijver loopt een beetje achter. Landen als Spanje en Portugal staan er inmiddels al weer behoorlijk goed voor. Juist die landen waar men al jarenlang alleen maar voor de makkelijke politieke oplossingen wil gaan (lees: Italië) gaat het minder goed ja. Maar dat is dus eerder de oorzaak, en niet het gevolg van het achterblijven van die landen zoals de schrijver lijkt te denken.

19
5 progressiefliberaal

Eerlijk? … zelfs op de markt is je euro geen daalder meer waard !

18jr Euro, ongeveer 100% inflatie

4
6 mightimouse

@3
Het woord eerlijk is een scheldwoord geworden voor Rutte dat heeft hij geschrapt uit zijn vocabulaire.

4
7 welofniet

"Met de invoering van de euro is het traditionele monetaire instrumentarium van onderlinge wisselkoersaanpassing en nationaal-gericht rentebeleid overboord gegooid. Economische onevenwichtigheden tussen eurolanden zijn daardoor niet meer te herstellen. Deze worden niet kleiner maar groter. Ondanks alle genomen maatregelen. Nationale economieën kunnen evenmin nog met gericht rentebeleid worden aangestuurd.

Van de ervaringen met de euro zouden politici toch iets moeten hebben geleerd?! Bijvoorbeeld dat een one-size-fits-all-muntunie, bij gebreke van onderlinge wisselkoersen en rentedifferentiatie, niet kan bestaan zónder gemeenschappelijke supranationale instituties, een gezamenlijk budget en een herverdelingsmechanisme. Maar zeker ook dat zo’n monetaire unie ontaardt in een uiteindelijk onhoudbare structurele transferunie. Omdat de economieën van de daaraan deelnemende landen qua karakter, economische cycli en vooral qua kracht en ontwikkeling onderling te veel verschillen."

Nee, vooral omdat het noorden zoals Duitsland en Nederland fiscaal té streng zijn. Onze lonen blijven gigantisch achter bij de productiviteitsontwikkeling. Met andere woorden, onze lonen zouden best wat meer kunnen stijgen. Dat zou hier meer ervoor zorgen dat binnenlandse consumptie (in plaats van enkel export) de economie aanzwengelt en tegelijk de concurrentiepositie van andere landen kunnen verbeteren.

Het zijn politieke keuzes die de verschillen vergroten, geen economische wetmatigheden. En die verschillen zijn dus ook niet onvermijdelijk, en hoeven niet alsmaar groter en problematischer te worden. Maar goed, ga Rutte maar eens duidelijk maken dat de lonen hier best wat harder mogen stijgen. Ik geloof niet dat hij daarop zit te wachten.

11
8 progressiefliberaal

@2
Wat een onzin. Landen moeten zich onderscheiden door concurrentiekracht. Niet door het devaluatie, wat een ander woord is voor loonsverlaging voor de arbeiders. Met de euro kunnen landen prima concurreren en dat doen ze ook. Je ziet dat landen met een innovatieve economie het goed doen en landen met corruptie en inefficiëntie slecht. Dat is ook precies zoals het hoort.

13
9 AJ74

Geen idee wie die Andre ten Dam is, maar je moet maar het lef hebben om zoveel onwetendheid gewoon te openbaren. Daar heb ik wel respect voor, maar de inhoud, die gewoon wat interessant klinkend geratel. Er is geen beginnen aan alle onzin te weerleggen.

11
10 AJ74

@6
Ja, dat is minder dan 18 jaar gulden.

10
11 AJ74

Nu nog even snel alle grenzen volledig opzetten en daarna hard wegrennen XD

7
12 DikkeTor

€ 1 = 100 cent.
Eerlijk. Klaar.

3
13 Hadjememaar

@13 Leugens! Als je een vrouw bent maar 87cent in een € question

7
14 DikkeTor

@9
Jij verkoopt onzin.
Als landen hun eigen valuta hebben dan kunnen ze via devaluatie de export beïnvloeden.
Met de euro moeten echter alle landen met een dergelijke ingreep instemmen.
Derhalve is die monetaire unie dan ook bij voorbaat niet levensvatbaar gebleken.
Daar hoef je geen economie voor gestudeerd te hebben om dat te kunnen begrijpen.
Maar in NL ligt dan nogal gevoelig met het ondermaatse rekenniveau van onze populatie.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/492446/dekker-vindt-3-voldoende

2
15 in holland

@9
Voor heel veel zuidelijke landen was de overgang naar de Euro een groot probleem en was alles te snel ineens veel duurder geworden bovendien moesten veel zuidelijke landen het hebben van toerisme wat vooral heel aantrekkelijk was voor mensen uit rijkere landen die in grote getale naar die landen kwamen en daardoor de economie steunden in met name Griekenland, Spanje, Portugal, Frankrijk door de Euro is er een soort eenheidsworst ontstaan die alles in alle landen even duur maakt.
Het is er zeker niet beter op geworden.

0
16 welofniet

Rutte en eerlijk.
Dat woord ken die niet.
Eerlijk is doe nog nooit geweest.

0
17 annie

@15 ,

"Als landen hun eigen valuta hebben dan kunnen ze via devaluatie de export beïnvloeden."

En wat denk je dat devaluatie voor gevolgen heeft?

Ik zal het verklappen: import wordt dan duurder. Komt dus neer op wat @9 zegt: lagere reële lonen voor werknemers.

Daar hoef je inderdaad geen economie voor gestudeerd te hebben, om dat te snappen. Toch was AJ74 je een stapje voor...

8
18 progressiefliberaal

Verder is het trouwens leuk om altijd te roepen over 'devaluatie', maar als niemand op jouw export zit te wachten omdat de kwaliteit van je producten slechter is, of je productiviteit gewoon zodanig laag is dat alleen devalueren nog steeds betekent dat je relatief gezien te duur bent, dan schiet het natuurlijk nog niet op.

Dat devaluatie-argument moet wel in perspectief aanschouwd worden. Productiviteit is minstens zo belangrijk. Devaluatie is hoogstens een drastische maatregel voor in geval van nood - het lost structurele problemen niet op. Sterker nog, het lost helemaal geen problemen op. Het is hoogstens symptoombestrijding.

9
19 progressiefliberaal

@19
Het gaat natuurlijk niet alleen om export het gaat er juist om dat vooral de zuidelijke landen hun sterke economische groei voor een groot deel te danken hadden aan de inkomsten uit toerisme en als mensen goedkoop naar die landen op vakantie kunnen zal dat die landen geen windeieren leggen.
Maar zodra er geen concurrentie positie meer is onderling maakt het voor vakantiegangers dus niet meer uit waar ze heen gaan als het toch overal even duur is.

0
20 welofniet

Mag die foto van pinokkio s.v.p. weg?
Kan die leugenaar/landverrader niet meer zien!

1
21 Jan met de korte achterlul

@20 ,

Maar producten worden niet overal even duur enkel omdat je dezelfde munt gebruikt.

Vraag en aanbod bepalen de prijs van een vakantie. En dat hangt van een hoop factoren af, maar niet zozeer van de munt waarin die uitgedrukt wordt. (Oké, ook wel een beetje uiteindelijk maar het is van ondergeschikt belang.)

En uiteraard gaat het niet alleen om export, maar dat zeg ik ook niet. Import is minstens zo belangrijk voor het bepalen van de levensstandaard, prijzen en de economische groei van een land. Waar het om gaat is dat devaluatie (om die export te faciliteren zoals iemand hierboven schreef) niet het wondermiddel is wat sommige mensen lijken te denken dat het is.

Je kunt wel oneindig je munt devalueren of zelfs depreciëren maar uiteindelijk maak je het leven voor je eigen bevolking alleen maar duurder. En economische ontwikkeling of productiviteit brengt het niet met zich mee. Dus dat zijn uiteindelijk veel relevantere factoren. Devaluatie kan hoogstens op de korte termijn even helpen om de importrekening te betalen of meer inkomsten in het laatje te brengen, maar zelfs dat gebeurt alleen als je ook meer gaat exporteren natuurlijk (en hoeveel je exporteert hangt zoals gezegd niet alleen af van de prijs van je goederen, maar ook of je de extra volumes kunt produceren die nodig zijn om de prijsverlaging op te kunnen vangen).

4
22 progressiefliberaal

@18 moeten dan alle landen Duits of Nederlands worden om te kunnen concurreren. Of moeten ze hun lonen 'devalueren'?

0
23 Myth63

Als ze wisselen naar een andere valuta zul je zien dat ze weer flikken dat:
hoeveel uur en of of minuten moest je werken om -wat- te kopen en dan 2 jaar later bij de wissel naar de euro ?

En toen niet omrekenen naar de gulden want die bestaat niet meer Waarom ? zodat je niet in de gaten hebt dat veel in een paar maanden met 20% omhoog schiet omdat de gulden 10% onder gewaardeerd was.

Om nog maar niet te beginnen over : Bestaat de euro in 2030 nog Neen, waarom niet ?
omdat de werkelijke inflatie Veel hoger is dan ze beweren en het cumulatieve effect daarvan ?

Mooi kleurtje dat geel , problemen met CO2 te gebruiken als excuus om geld te kloppen bij mensen om de gaten in de begroting te dichten ?

Handig doen wat je wilt en de rekening ervan in de nek van andere mensen smijten die aan de grond trekken. en da,n beweren "we nemen verantwoording"

De verantwoording hebben die mensen die de rekeningen betalen Period.

1
24 nosuchname

@23 ,

Ik ben niet degene die zegt dat devalueren de oplossing is, dat waren anderen. Ik zou het hun vragen. Zij lijken dat voor te staan, die devaluatie van lonen.

5
25 progressiefliberaal

@22
Het is inderdaad een ingewikkelde materie maar 1 ding is duidelijk voor veel landen was de overgang naar de Euro een ware ramp vooral met name Griekenland was 1 van die landen die beslist economisch gezien nooit had mogen toetreden tot de EU met de Euro.
Met kunst en vliegwerk en met name door Draghi toen nog werkzaam bij Goldman Sachs zijn zij met gemanipuleerde Economische cijfers toegelaten tot de EU met alle nare gevolgen van dien.

0
26 welofniet

In de EU gaat het net zoals het mengen van warm en koud water.
Gooi je warm en koud water bij elkaar dan krijg je lauw water;
In de EU gooien ze met dezelfde Euro rijke landen en arme landen bij elkaar.
Gevolg: de arme landen worden rijker en de rijke landen worden armer.
Bij ons (in Nederland) gaat daardoor de levensstandaard omlaag.
In de voorheen armere landen gaat de levensstandaard iets omhoog ,
dat komt dan voor een groot deel doordat de rijkere landen als sponsor fungeren.

Bijkomend pijnpunt is dat de voordelen vooral voor de grotere bedrijven (multinationals) zijn
terwijl de kleinere bedrijven en jan met de pet vooral de nadelen van de globalisering/EU/Euro ondervinden.

0
27 Graaier1000

@26 ,

Ik was destijds net de tien gepasseerd, dus dat weet ik niet eerlijk gezegd.

Mij lijkt het voornaamste probleem niet zozeer de muntunie op zich, maar meer dat er beleid gevoerd wordt dat niet consistent is. Als Duitsland en Nederland wat minder grote overschotten zouden hebben (bijvoorbeeld door de lonen wat meer te laten stijgen) dan zou dat voor iedereen voordelen op kunnen leveren uiteindelijk.

Maar het schort aan dat beleid. Ieder land doet maar wat. Dat is niet zozeer een probleem van de euro naar mijn idee, maar meer dat niemand echt een idee lijkt te hebben van waar ze naartoe willen economisch gezien. Het idee van een gemeenschappelijke munt kan prima werken. Mits het beleid er ook op afgestemd wordt. Daar ligt dus de taak voor politici.

4
28 progressiefliberaal

Ach... het gaat erom om uiteindelijk alle bevoegdheden over te dragen aan de multinationals. Om hier precies zo'n systeem als in de US te krijgen. Volgens mij hebben we het al, alleen moet het nog verder vervolmaakt worden. Er is niets wat dat nog gaat stoppen. Maar mee leren leven, denk ik zo...

0
29 alexandroepimenco

@28
Een vaste munteenheid zou eigenlijk alleen maar goed kunnen werken in landen die in economisch opzicht ongeveer gelijkwaardig zijn.
Als je landen uit het Oostblok in een keer lid maakt van de EU waar de levensstandaard totaal niet vergelijkbaar is met de rijkere landen die een veel sterkere economische en hogere levensstandaard hebben, is het toch logisch en geen verassing dat er problemen zullen ontstaan.

0
30 welofniet

@30 Dat weten ze bij de EU ook wel, maar dat interesseert ze gewoon niks.

1
31 alexandroepimenco

@31
Nee sterker nog de ECB heeft er altijd aan verdiend samen met het IMF.

1
32 welofniet

@32 Oooh, dat geloof ik direct welofniet.... Ik sta nergens van te kijken... question

1
33 alexandroepimenco

De Ruyters zeggen: "De rijke landen in de monetaire unie gaan steeds meer de negatieve invloeden voelen van de armere landen. En dat is ook logisch, kijk maar hoe de crisis in Griekenland de Euro naar beneden heeft geslingerd een paar jaar geleden. En als je zo'n land 500 Miljard leent met een beroepsbevolking van slechts 5 Miljoen mensen, dan kun je op je klompen aanvoelen dat het op de lange termijn onhoudbaar wordt. Dat staat nu te gebeuren je kan nou eenmaal niet blijven lenen er moet een keer worden terug betaald en dat kunnen de Grieken nog altijd niet. Ondertussen is in het geheim een groot deal van de schulden kwijtgescholden, daarom gaat de Griekse economie nu weer wat "beter" maar ondertussen betalen de Noord-Europeesche landen zich er krom aan. Dat verteld Marr Kutte jullie niet, maar het is wel legale roof van de bevolking.

Nu weer even terug, als Nederland uit de Euro stapt kun je er donderop tegen zeggen dat je voor een tweede keer beflikkert wordt!"

5
34 De Ruyters van Michiel

@34 Frankrijk en Italie zitten er ook aan te komen, die zullen binnen afzienbare tijd ook aan het euro infuus moeten.

1
35 Shannara

@15
Ach, uw fout wordt zelfs door economie studenten gemaakt. Maar devaluatie is helemaal geen oplossing voor welk economische probleem dan ook. Devaluatie kan alleen plaats vinden in een systeem van vaste wisselkoersen. En de euro is daar eigenlijk het verste stadium van. Je zou depreciatie willen. Maar uiteindelijk bereik je economische groei door vergroting van de arbeidsproductiviteit. Devaluatie is zoiets als het hele jaar uitverkoop. Je gaat er wel meer door verkopen, maar je wordt er armer van niet rijker.
Devaluatie is voor politici die de schuld van de armoede willen afschuiven.

0
36 AJ74

@16
De euro heeft niets duurder gemaakt. Ook in Nederland is de euro ingevoerd in 1999, de prijsstijgingen in de horeca kwamen in 2002, toen de chartale euro werd ingevoerd. Een aantal ondernemers heeft gebruik gemaakt van de euro om de prijzen lekker te verhogen. Maar het is niet zo dat Heineken bij de invoering van de euro de prijzen aan de cafe's dik heeft verhoogd.
In die landen is het hetzelfde. Het enige probleem is, dat in de landen je vroeger goed schulden kon maken die daarna wel verdwenen door inflatie. Nu betalen ze een veel lagere rente, maar de schulden moesten wel terug betaald worden. Die omslag hebben ze niet kunnen maken.

0
37 AJ74

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@24Oorlogsverdragen zijn hier ook niet aan de orde omdat Israël aan geen land en hun inwoners de oorlog heeft verklaard. Als dat zo was, zoud...

8 minuten geleden geplaatst door Strongoli

Querido not
Mona Keijzer is helemaal KLAAR met de linkse HAAT in de samenleving!

@14 Hmmm - het systeem laat tekst tussen haken weg. Wat er stond was : Tik een min en een k achteraan in de adresbalk....

10 minuten geleden geplaatst door Querido not

Querido not
Mona Keijzer is helemaal KLAAR met de linkse HAAT in de samenleving!

@13 Nee, de link was niet goed - je hebt de link niet in z'n geheel gekopieerd.Bewijs : klik op de Titel hier boven.Je komt op de pagina m...

12 minuten geleden geplaatst door Querido not

Reconquista
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@31Transseksuele voetbalspeler breekt de knie van opponenthttps://www.dailymail.co.uk/news/article-12771963/supporters-transgender-woman-foo...

16 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Krav
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@14 Grote onzin!Dus Israel troepen sturen en wachten tot ze beschoten worden. Dan mogen ze de tegenstander arresteren zonder geweld zodat ze...

20 minuten geleden geplaatst door Krav

Krav
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@12 Als je de helft uitmoord zal de haat met ongeveer 40% afnemen....

24 minuten geleden geplaatst door Krav

Krav
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@34 Waarom is het repectloos?Het geeft precies aan wat het is.Omgebouwd als de verbouwing klaar is. Als de verbouwing nog loopt: Chicks with...

29 minuten geleden geplaatst door Krav

Krav
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

Rammen dan in de praktijk....

34 minuten geleden geplaatst door Krav

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@28 @28 Voor normale mensen IS het een respectloze term. Maar de meesten hier hebben totaal geen moeite om transgenders respectloos te bejegen...

41 minuten geleden geplaatst door Bop

baba jaga
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@31 https://www.boston.com/news/high-school-sports/2024/03/01/injuries-involving-trans-basketball-player-at-mass-school-spark-controversy/En z...

42 minuten geleden geplaatst door baba jaga

NK. App
ComyoupornPooja Hegde Hot SexyPoen TvSsis-241Ben10 PornFree Mobil PornRoblox Noob PornGelbooriIndain Porn StarsTube.pervijizaSolo MasturbationOusetMoney X VideoLadki Ki Chudai VideoSissy Sheridan NudesIndian Toilet Sex VideoNaked JapaneseTerri Garr NudeNikiithebossSexs FamileScarlett Alexis Touch Her All Over翔田千里Mallu SxeRico Strong OnlyfansXvideos OnlyfansFapgamesPauline Chalamet NudeHandjob GifsMikaela Lafuente NudeIndonesian Bokep ViralBbc RawAll Black Porn SitesSpoderAoc DeepfakeMrathi XnxxBrazzers Com Hot MomBig Titty CelebsSkylar Mae.porn色情网站地址Videogames Rule 34Porn Autumn FallsPorn Image IndianPrayaga Martin HotPorn Sex Movie HdEva Yi PornDoraemon Cartoon XxxIndian Sex Video In Hindi AudioBlue Film ChalaoIndian Ass Sex VideoWwwhindixxxA Cheating Wife . Giselle MontesAmateur Gone WildHomemade Anal CreampieVoyeuor PornMeilleur Actrice PornoPerfect GuelsStraponesHot Pakistan PornCoco Vandi CreampieMaserati Porn StarShad BasePornography In MexicoBrazzer VideoCall On Me Eric PrydzPakistani Gay Sex VideosGirl Cumming GifAftyneoseWaifuumia NudeAsian Massage Parlors Near MeMom Porn With DaughterAly Michalka NudeForeplay Sex XxxPlaymate PornPhotacompanhantesDaizha MorgannApril FloresJaiden Animations NakedHorny LatinaAubrey Sinclair PornSexy Tean PornKimberly BrinksIndian Xnxx Hd VideoGetho PornBlack OornIntimate Sex XxxBrandilove3d Tentacle PornHonjou SuzuStep Mom Xx XNude Sexy Mature WomenMalayalam Anty SexJapanese Big Tits XxxSex Blue Film PleasePlanet PornDeep Throat Cumming CompilationTentcle PornMucho HentaiSpicybig TitBrazzzers PornMature Porn TuebIndo XnxxSexy Boobs Sucking VideosSexy Bf HeroineAbbi SecreaaRate My MelinsAunty AexBest Romantic Couple SexReal TeacherpornBlakeblossom OnlyfansHermanastraxxxAftnroseAnime Women NakedTsparris PornX Video Com NewSinful XxxHindi New Hot Web SeriesSez Video HdIndian Best PornographyHentai NsfwIndian Porn TelegramHot Sucking BoobsSexy Video Hd Sunny LeoneSexo Gay BoqueteMaked Male CelebritiesCumming On Wifes FaceTour Of Booty PornSexi Vedio FilmSexy Bikini NudeEroticmind ControlGetto PornLesbian Hard SquirtNew Indian Sex StoriesHeroni XnxxXxx Video Videos Xvideos ComSoftcore GifNancy XxxHindi Film Blue MeinTinto Bass MoviesSoul Eater Porn BlairGirls Showing Their BodySis With SexMamada En El CarroMia MaklovaAnime PeeingSlutroulette ComGamer Girlfriend PornArabuc PornBlowjobs At A PartyYurizan Beltran And Johnny Sins SexBijukubo