Pastoor Ola Asubiaro in zijn kerk 'the glorious chapel'

Christen-migranten: 'God stuurt ons om een zegen te zijn voor dit land'

De Nederlandse kerkdienst is niks voor de Nigeriaanse pastoor Ola Asubiaro. "Ik zag ze denken: o jee, waar komt hij vandaan? Ik sprak wat mensen na de dienst en zij vroegen: wanneer ga je terug?"

De diensten zijn hier ook anders dan in Nigeria. "Zó rustig, ik voelde me niet op mijn gemak. In Nigeria moet je swingen, dansen en springen. Maar hier zijn ze in de katholieke kerk allemaal stil. De priester doet alles alleen en je hoeft zelf alleen amen te zeggen."

Christen-migranten, zoals Asubiaro, vormen een vrijwel onzichtbare groep in de samenleving. Toch gaat het om ruim een miljoen mensen, ongeveer net zoveel als er islamitische migranten zijn. Alleen al in Amersfoort zijn er 21 migrantenkerken.

Ook Asubiaro besloot zelf een kerk op te richten: the Glorious Chapel. In een voormalige kleuterschool wordt elke zondag lof gezongen voor de Heer.

"Ze komen uit landen van over de hele wereld: Afrika, Latijns-Amerika, Midden-Oosten, Azië. Ze zien er heel divers uit en in die zin zijn ze niet echt herkenbaar", vertelt migrantenkerkenexpert Madelon Grant.

"Veel migranten moeten hun eigen familie achterlaten en zien de kerk als hun nieuwe familie", vertelt ze. Uit onderzoek blijkt dat de kerk ook een belangrijke rol speelt in de integratie: er wordt van alles georganiseerd om de leden wegwijs te maken in de samenleving.

Zo ook in the Glorious Chapel. "Op maandag drinken we koffie, op dinsdag geven we een Nederlandse taalcursus en op woensdag is er huiswerkbegeleiding voor middelbare scholieren. Op vrijdag en zaterdag hebben we activiteiten voor de jeugd in de wijk", vertelt pastoor Asubiaro.

Accentvrij spreken en je best doen: dat soort Hollandse dingen.

Stephan Bakker, voorganger Orthodoxe kerk

Maar ook in de autochtone Orthodoxe kerk van Stephan Bakker worden migranten op weg geholpen. "We proberen ze te helpen onderdeel te worden van de Nederlandse cultuur. Je moet Nederlander worden, daar is niks aan te doen. Accentvrij spreken en je best doen: dat soort Hollandse dingen."

Dus organiseert ook deze kerk veel activiteiten. "We helpen ze bijvoorbeeld met taal, scholing en het vinden van werk. We leren ze als Hollanders aan te pakken: je moet niet je hand ophouden."

Die begeleiding vanuit de kerk heeft nut. Onderzoek laat zien dat als je de vrijwillige inzet van kerken door professionals zou laten uitvoeren, dat alleen al voor de stad Rotterdam zo'n 120 miljoen euro zou kosten. De autochtone kerken en de internationale migrantenkerken dragen ongeveer hetzelfde bij: allebei zo'n 50 procent.

Iets terugbrengen

Maar migrantenkerken houden zich niet alleen bezig met het zielenheil van hun eigen kerken. Volgens Asubario komen ze ook iets terugbrengen voor ons allemaal.

"De Nederlanders hebben honderden jaren het evangelie naar Afrika gebracht. Nu ziet God dat Europa zich afkeert van het geloof. Mensen geloven niet meer in God, ze geloven in zichzelf. Dat zien wij. God brengt ons weer vanuit Afrika terug naar Europa om hier het evangelie weer te verkondigen."

Reportage: Christen-migranten in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl