Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kosovo richt leger op, spanning met Servië loopt op

  •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
31033224938_5bc9222c62_z
Het Kosovaarse parlement heeft met een grote meerderheid voor het oprichten van een nationaal leger gestemd. De stap doet de spanningen met buurland Servië verder oplopen. Vorige maand voerde het land al een invoerheffing in van 100 procent op goederen die afkomstig zijn uit Servië. Belgrado wil nu een spoedzitting van de VN-veiligheidsraad bijeen roepen. De NAVO en de EU hebben de Kosovaarse beslissing ook al afgekeurd.
Na de oorlog die Kosovo eind jaren negentig uitvocht met Servië bewaart de NAVO met 4.000 man de vrede in het land. Er wonen nog altijd 120.000 Serven in Kosovo. Terwijl Kosovo sinds 2008 onafhankelijk is, ziet Servië het gebied als een zuidelijke provincie. Zij wordt daarin gesteund door Rusland en enkele EU-landen. Belgrado ziet de beslissing als een directe bedreiging voor de Servische minderheid.
“Ik betreur dat die is genomen ondanks onze bedenkingen”, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo. “Met de verandering van het mandaat moet de Navo de mate van betrokkenheid bij de veiligheidsdiensten heroverwegen.” Vanuit Brussel klonken ontevreden geluiden, omdat Europa de twee al jaren probeert te bewegen tot elkaar te komen met het oog op een toekomstig lidmaatschap van de Europese Unie.
Cc-foto: ThinkDefence

Meer over:

kosovo, nieuws, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.