Voor barista Niels is koffie veel meer dan een druk op de knop
Koffie is voor miljoenen Nederlanders dé manier om de dag mee te beginnen. Voor Niels te Vaanhold (26) uit Goor is het zwarte goud echter meer dan een druk op de knop in de ochtend. Hij is fulltime barista en een goeie ook: in Brazilië werd hij vorige maand de op één na beste koffieproever ter wereld.
Met goede koffie maak je iedereen blij
Tussen de afspraken door schuift Niels aan bij Bar Bistro d’Olde Smidse in Goor. Kilometers maken, hij doet het elke dag. Als barista en trainer van de Zwolse koffiebranderij Mocca d’Or reist hij door het land om met zijn expertise het koffielandschap smakelijker te maken. „Koffie is een lang een ondergeschoven product geweest”, zegt de 26-jarige Gorenaar.
„Je hebt sterrenrestaurants waar alles gaat om smaak en de kaart. Maar de koffie staat niet eens op die kaart en komt soms uit een automaat. Dat is zonde. Het is de smaak waarmee je ’s ochtends de dag begint en een avondje uit mee afsluit. Die smaak mag dus ook best goed zijn. Met goede koffie maak je iedereen blij.”
Barista in Berlijn
Te Vaanhold was al even werkzaam in de horeca toen hij zich specialiseerde tot barista. Een stap met het oog op de toekomst: „De horeca is geweldig, maar ik wilde niet tot mijn pensioen elke avond en ieder weekend werken. Dus mijn baas zei: ‘ga er iets bij doen’. Wijn en speciaalbier is niet zo mijn ding, dus werd het koffie.”
Per toeval
Je moet na een avondje uit eten denken: ik heb lekker gegeten en de koffie was top
En als je iets doet, moet je het ook goed doen, dacht Niels. Hij schreef drie koffietenten in Berlijn aan, een paar van de beste ter wereld. Prompt werd hij aangenomen.
„Dat ging echt per toeval, ik heb er bijna twee jaar gewerkt. Een geweldige stad, waar ik me vooral heb gespecialiseerd in smaak en het maken van filterkoffies. De belangrijkste les? Koffie moet ‘rond’ van smaak zijn. Ik hou zelf wel van een beetje fruitig, maar dat wordt al haast een soort thee. Het is vooral een kwestie van heel veel doen. Ervaring krijgen.”
Proevend de wereld rond
Winnaar van de Barista Battle 2013, de beste koffieproever van Nederland, de op één na beste koffieproever van de wereld. De afgelopen paar jaar kreeg Te Vaanhold de eretitels aan elkaar. Voor proeverijen reisde hij de wereld rond. Onlangs nog in Belo Horizonte, Brazilië. „Je krijgt drie kopjes koffie voor je neus en dan moet jij als barista zeggen welke van de drie de afwijkende koffie is. Leuke dingen om te doen, maar het niveau ligt zo dicht bij elkaar. Op een goede dag kun je eerste worden, maar met een klein foutje ben je vierde. Dus de beste, wat zegt het? We gunnen het elkaar allemaal en in Nederland doen we als Mocca d’Or goed mee in de top.”
Verse bonen maken goed bakkie
Binnenkort komt Te Vaanhold op de koffie op een bijzondere locatie: Boston in de Verenigde Staten. Maar eerst staat de kerstperiode voor de deur. Heeft de Goorse koffiebrander nog tips voor het ‘bakkie’ na het kerstdiner? „Gebruik verse bonen, dat is echt het geheim”, legt hij enthousiast uit. „Verse producten zijn het beste, altijd. Maar het meeste valt en staat gewoon met welk apparaat je gebruikt. Koffie krijgt nu meer de waardering die het verdient. Je moet na een avondje uit eten denken: ik heb lekker gegeten en de koffie was top.”
Voor dit dessert vind je altijd nog wel een gaatje:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met deze uitvinding heb je nooit meer slappe friet
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.”
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
-
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
Koken & eten
Suikerloze Coca-Cola lijkt steeds meer op de gewone
De blikjes gewone Coke en de suikervrije versie lijken vanaf begin volgend jaar sprekend op elkaar. Het doel: ervoor zorgen dat meer mensen de suikervrije cola gaan drinken.
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste