Theresa May was ‘not amused’ bij het slot van haar Brexit-bedeltoer langs Europese leiders. Laatste stop was Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Hij zou de Britse premier ‘vaag’ hebben genoemd.

Inmiddels heeft May de EU-voorzitter daarop aangesproken. “You called me nebulous”, beet ze Juncker toe tijdens een meeting met Europese leiders. Dit betekent zoiets als nevelig, mistig, vaag, onduidelijk.

Juncker legde zijn hand op Mays arm, alsof hij haar boosheid probeerde te sussen.

Kijk zelf maar:

May doelde op de opmerking die Juncker publiekelijk maakte op donderdagavond. Hij noemde de Britse premier ‘nebulous en imprecise’, ofwel vaag en onnauwkeurig, nadat de Europese Unie weigerde de voorlopige Brexit-overeenkomst te veranderen.

May zou graag zwart op wit zien dat het vangnet die een harde grens op Ierland moet vermijden, tijdelijk is.

Deze zogenoemde 'backstop' - die in december 2020 in werking treedt als de nieuwe handelsovereenkomst nog niet klaar is - zou het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de Europese Unie en Noord-Ierland in delen van de interne markt houden.

Brexiteers in het Britse parlement zijn bang dat als het vangnet eenmaal van kracht is, het VK voor onbepaalde tijd gevangen is in de douane-unie - en misschien wel voor altijd. Dat betekent dat het VK onder EU-regelgeving blijft vallen en dat het beperkt is in het sluiten van handelsovereenkomsten.

Ook de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) die Mays regering steunt, is niet blij met de huidige afspraken over het vangnet, omdat dit gepaard gaat met grenscontroles langs Noord-Ierland en de rest van het VK. Dit ligt in zeer gevoelig.

Maar EU-leiders wilden geen duimbreed toegeven. Er kan niet meer onderhandeld worden over de overeenkomst.

Theresa May keek dan ook somber toen ze vrijdagmorgen bij de Europese Raad arriveerde. Zij moet terug naar het Britse parlement zonder de wijzigingen die ze aan opstandige Brexiteers had beloofd.

LEES OOK: Lagerhuis stemt pas volgend jaar over May’s Brexit-akkoord – EU-leiders bespreken alvast ‘no deal’-scenario