Met deze uitvinding heb je nooit meer slappe friet
Aardappelproducent LambWeston heeft een ‘frietcup’ ontwikkeld met daarin friet met extra zetmeel. Dit moet tegengaan dat je frietjes ‘om mee te nemen’ bij thuiskomst slap en koud zijn.
,,Het concept bestaat uit twee onderdelen’’, zegt Janet Verhoeven namens de Nederlandse frietproducent die aan de groothandel levert. ,,De friet zelf is gemaakt met een speciaal zetmeellaagje, waardoor hij langer knapperig blijft nadat hij uit de frituur komt.
De nieuwigheid heet Hot2Home. Er hoort een speciale frietcup bij: een taps toelopend ontwerp met gaatjes. ,,Hierdoor creëer je een schoorsteeneffect waardoor het vrijgekomen vocht wordt geventileerd. De frites worden in een speciale Thuisbezorgd-tas geleverd die goed dicht kan, in plaats van het standaard plastic zakje.’’
Op dit moment wordt het concept al gebruikt in Engeland en binnenkort is de introductie in Nederland. Ontwerper Dirk van Dijk heeft hoge verwachtingen: ,,De Hot2Home-frites en -verpakking zijn nu gelanceerd. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het een succes wordt’’, zegt hij op de site van LambWeston.
Slappe friet is een grote ergernis van consumenten. Een studie van de HAS Hogeschool liet zien dat mensen het als ‘zeer vervelend ervaren’ dat hun frites vaak zo koud en slap worden in verpakkingen. ,,Bij de fritesboer zeggen ze toch ook vaak: hou de zak een beetje open. Dan worden je frites niet vochtig’’, zegt Verhoeven.
Hoe snel de plaatselijke snackbar de frietcup gebruikt? Op die vraag kan de frietproducent geen antwoord geven. Begin januari is het bedrijf op de horecabeurs Horecava om de branche te vertellen over de nieuwigheid.
Zin in een frietje vanavond? In het onderstaande filmpje vind je een recept voor steak béarnaise met Vlaamse frietjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
Supermarkten verwachten recordomzet
Met kerst geven Nederlanders in totaal ruim 1 miljard euro uit. De brancheorganisatie van supermarkten spreekt van een mijlpaal in de omzet. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUM
Kenners: AH onderscheidt zich met kerstcommercial, Plus slaat de plank mis
Voor de nieuwe kerstcommercials hebben de supermarktketens flink uitgepakt. Tonnen gaven Albert Heijn, Jumbo, Plus en Lidl uit en dat is te zien. De experts vinden dat AH er in positieve zin uitspringt. Plus slaat de plank mis.
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
-
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’