Nouri Mahmoud, woordvoerder van terreurorganisatie YPG, beweert dat Turkije geheime agenten stationeert in Syrische gebieden die in handen zijn van de door de VS gesteunde  Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Mahmoud zei vorige week in een interview dat Turkije rechtstreeks meerdere “jihadistische groeperingen” steunt. Hij verwees naar de periode waarin de (IS) controle had over Jarabulus en Tal Abyad. “De grenzen waren open en de olie vloeide rijkelijk naar Turkije,” klonk het. Hoe voegde toe dat Turkije infiltranten begon in te zetten nadat de SDF terrein won op IS.

Geheime agenten

“Deze Turkse geheime agenten die actief zijn in Raqqa of Deir al-Zor, krijgen instructies van de Turkse inlichtingendiensten (MIT) en van de AK-partij,” haalde de terreurleider aan. Verder zei hij dat Turkije al haar capaciteiten gebruikt om deze organisaties te steunen.

De Syrische Democratische Strijdkrachten strijden momenteel tegen militanten in de Syrische stad Hajin, het laatste bolwerk van IS. De veiligheidstroepen hebben meegedeeld dat ze in september “meerdere Turkse infiltranten” hebben gearresteerd in het zuiden van Kobani.

Erdogan

“De Soennieten en Koerden hebben overeenkomsten gesloten om samen te kunnen leven. Erdogan wil hier een stokje tussen steken en creëert onnodig conflicten,” zei de woordvoerder. “Alle IS-strijders die we in het verleden hebben overmeesterd hadden een Turkse stempel in hun paspoort,” klonk het verder.

Ottomaanse gronden

Volgens Mahmoud wil Turkije haar “Ottomaanse gronden” terugwinnen door delen van Noord-Syrië te bezetten. De Turkse regering heeft ontkend dat ze jihadistische groeperingen steunt en zegt dat ze streeft naar een verenigd Syrië. “Buitenlandse terroristen kunnen geen kant meer op dankzij onze troepen,” zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu begin dit jaar.

De terroristen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen echter dat Turkije het noordoosten van Syrië wil bezetten en dat Ankara extremistische groeperingen steunt om “Koerdische” vooruitgang te verhinderen. “Om te krijgen wat ze willen, moeten ze het democratische systeem van Noord-Syrië vernietigen,” zei Mahmoud. De bezetting van Afrin was volgens hem de eerste stap in die richting.

O.A.