Politiek

Ronald van Raak (SP) staat klaar om een nieuwe referendumwet in te dienen

13-12-2018 15:26

De SP is ingenomen met het advies van de staatscommissie van Johan Remkes over de invoering van een referendum.  Volgens Remkes en de zijnen is het correctief referendum een goede manier om mensen een stem te geven die zich nu niet gehoord voelen en om het vertrouwen van burgers in de politiek te herstellen. SP Kamerlid Ronald van Raak hoopt dat het kabinet nu snel met een voorstel komt. Anders zal hij het zelf doen.

Van Raak tegen TPO:

“De kloof tussen het volk en de volksvertegenwoordiging groeit, zo hebben ook de uitslagen van de referenda laten zien. Het besluit van de Tweede Kamer om het referendum af te schaffen was vooral ingegeven door angst voor het volk. Dat kan een parlement zich echt niet veroorloven. Dit gedegen advies van de staatscommissie is hopelijk aanleiding om een serieuze discussie te voeren over de staat van onze democratie en over de noodzaak van een bindend referendum. Ik hoop dat het kabinet nu snel met een nieuw voorstel komt, anders zal de SP zelf een referendumwet indienen.”   

Eerder op de dag concludeerde de staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes dat een correctief referendum nodig is om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering. Het is ook hoog tijd voor andere aanpassingen van onze democratie en rechtsstaat, stelt de commissie die sinds begin vorig jaar het politieke systeem in Nederland onder de loep heeft genomen.

De commissie wil ook het kiesstelsel voor de Tweede Kamer anders. Het zou bij verkiezingen minder om partijen moeten draaien, maar meer op personen gericht kunnen worden. Op de kieslijsten moet meer aandacht zijn voor de kandidaten om de kloof met de kiezer te verkleinen. Verder moet de bevolking voortaan de formateur kiezen, de persoon die een kabinet vormt na een verkiezing en vaak de premier wordt. Maar de Tweede Kamer maakte al duidelijk hier niet veel voor te voelen.

Van Raak beschreef eerder op TPO de geschiedenis van het referendum in Aan het Binnenhof regeert de angst voor het volk.