Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan het ‘partijkartel’

13-12-2018 07:18

Kerst 2018

Leden van het partijkartel,

Ik háát het woord ‘partijkartel’.

Maar een aanhef met ‘Beste VVD’ers, CDA’ers, D66’ers, CU’ers, SP’ers, GroenLinksers, PvdA’ers en wie zich voor de gelegenheid nog aansluit’ is zo lang.

En ‘tuig’ is niet lief.

Maar het is wel wat jullie zijn.

Een partijkartel. En tuig.

Ik zal dat uitleggen aan de hand van een voorbeeld, waarin Hans de Boer, de voorman van werkgeversorganisatie VNONCW, een belangrijke rol speelt. Hans de Boer is niet alleen de baas van de grootste werkgeversclub, hij is ook een openlijk hater van ‘populisitische democratische experimenten’ als een referendum. Hij is de koning van de achterkamertjes. Als je één machtig voorbeeld buiten de Tweede Kamer zoekt van iemand die vindt dat doodnormale, keurige bezorgde burgers hun smoel moeten houden, dan is het Hans de Boer.

Terzake.

Het Klimaatakkoord dat tussen jullie zeven partijen in de Tweede Kamer is gesloten, gaat de Nederlander de komende decennia tienduizenden euro’s kosten. Een heel klein voorproefje kregen de meeste Nederlanders de afgelopen week al in de brievenbus: de nieuwe tarieven van hun energiebedrijven. Ze gaan in 2019 allemaal honderden euro’s per jaar extra betalen voor hetzelfde product, vooral omdat de overheid alvast vooruitloopt op dat Klimaatakkoord.

Voor menigeen was die brief van de energiebedrijven een wake-up call.

Alleen: het ergste moet nog komen.

Met name die waanzinnige wens om iedereen van het gas af te chanteren gaat iedereen die geen nieuwbouwhuis koopt of huurt keihard in zijn portemonnee voelen.

Jullie, het partijkartel, hebben echter een probleem.

Er zijn op 20 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer.

Als er op de afgesproken deadline van 21 december een definitief Klimaatakkoord is, komen de ‘doorberekeningen’ (lees: de bonnetjes voor de burgers) vlak voor die verkiezingen naar buiten.

Dat is jullie grootste nachtmerrie.

Want dan zullen alle burgers van dit land keihard voelen in welke financiële ellende jullie hen en hun nageslacht storten vanwege dat klimaathobbyïsme. En jullie weten: wij stemmen grotendeels met onze portemonnee.

Dus?

Dus sturen jullie samen met het kabinet jullie kartelvriendje Hans de Boer van VNONCW even naar de frontlinie.

Die gooit in een radioprogramma een luchtballonnetje op.

Er moet, zegt hij, “met Kerst een time-out komen”.

Éven een kleine break nemen en dan pas na het kerstreces verder praten.

Klinkt natuurlijk als een redelijk voorstel.

Wat maakt een paar weken op de eeuwigheid nou uit?

Nou, alles.

Want als dat Klimaatakkoord een maand later wordt gesloten, komen de doorberekeningen van de gevolgen voor de burgers keurig ná de Provinciale Statenverkiezingen naar buiten.

En dat scheelt jullie zetels.

Veel zetels.

Zó werkt dus de politiek.

Jullie probleem is: steeds meer mensen hebben het door.

En zijn het zat.

Spuugzat.

Groet,

JanD

PS. Loop anders zaterdag om 11.30 uur mee over de Erasmusbrug. Kunnen jullie eens horen wat er leeft bij doodnormale, uiterst vriendelijke, maar zeer bezorgde burgers. En dan net doen of het jullie boeit…