NOS Nieuws

ING-topman Hamers: fouten hadden nooit mogen gebeuren

ING-topman Hamers: "Het had nooit mogen gebeuren"

ING-topman Hamers vindt het "heel erg" wat er dit jaar mis is gegaan bij zijn bank. Hij doelde daarmee op de eerst voorgestelde en later teruggedraaide salarisverhoging van hemzelf, en op de enorme witwasaffaire waarvoor ING een schikking van 775 miljoen euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie.

Hamers deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Kamer wilde van allerlei belanghebbenden en deskundigen horen hoe de financiële sector ervoor staat, tien jaar na het begin van de financiële crisis.

Niet terug te draaien

Hamers erkende dat de meest recente affaires bij ING "niet goed" zijn. "Maar ik kan wat daar fout is gegaan niet terugdraaien." Dat hij oorspronkelijk een salarisverhoging zou krijgen, noemde Hamers een grote inschattingsfout.

Hij voegde eraan toe dat de fouten die de bank in de rol van 'poortwachter' tegen witwaspraktijken heeft begaan, nooit hadden mogen gebeuren. Volgens Hamers raakt dat iedere ING-medewerker en hemzelf ook. Hij begrijpt het negatieve beeld in de media over ING, maar hij zei dat er ook al dingen zijn veranderd. Hamers sprak van een langzaam proces om het gedrag en de cultuur aan te passen.

Zwakke financiële buffers

Ex-voorzitter De Wit van de parlementaire enquêtecommissie die de gevolgen van de crisis heeft onderzocht, heeft zorgen over de financiële gezondheid van banken. Hij benadrukte dat zijn commissie heeft gepleit voor "aanzienlijk hogere buffers" en hij vindt dat daar veel te weinig van is terechtgekomen. Met de buffers moeten de banken kapitaal opzijzetten om onverwachte verliezen op te vangen.

Volgens De Wit bestaat door de lage buffers het risico dat bij een nieuwe crisis de ene bank de andere meesleept. "Dan hebben we dus een nieuw serieus probleem met de stabiliteit van het financieel stelsel." De Tilburgse hoogleraar Bennink viel De Wit bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl