Bekerstunt Cambuur, Ajax met 2-1 verslagen

Cambuur heeft donderdagavond voor een daverende verrassing gezorgd in het KNVB-bekertoernooi. Ajax werd in Leeuwarden met 2-1 aan de kant gezet.

Een deel van de selectie van Cambuur die Ajax in 1996 met 2-0 versloeg in het KNVB-bekertoernooi, liep voor aanvang een ereronde over het veld. De spelers, en ook oud-trainer Han Berger, kregen een klaterend applaus.

De eerste fase van de wedstrijd verliep rustig. Beide ploegen tastten af en lieten de bal op het middenveld rondgaan. Cambuur liep vooral achter Ajax aan, dat echter niet gevaarlijk werd.

Na twintig minuten spelen snelde Jergé Hoefdraad plots over het veld. Hij stuurde de mee opgekomen Martijn Barto perfect de diepte in en de spits van Cambuur drukte keurig af: 1-0.

Ajax leek even wakker en zette druk op Cambuur, maar kwam niet verder dan een aantal mislukte schoten. Onder meer Cerny schoot ver naast het doel van Leonard Nienhuis. Zes minuten voor rust vergrootte Barto de weelde voor Cambuur. Hij werd op prachtige wijze bediend voor Sander van de Streek en schoot de bal met een boog langs keeper Diederik Boer: 2-0. ,,Als Barcelona zo'n goal maakt, zeg je: geweldig gedaan. Alles klopte'', sprak oud-speler van Ajax Ronald de Boer in de rust bij Fox Sports.

Het eerste kwartier na rust leverde Ajax nog altijd geen grote kansen op en dus besloot trainer Peter Bosz in te grijpen. Hij bracht 'cracks' Dolberg, Schöne en Younes ter vervanging van Cerny, Dijks en De Jong.

Dat leverde snel resultaat op. In de 67ste minuut stond Clement behoorlijk vrij bij de hoekschop van Schöne. Hij kopte simpel raak: 2-1. Vijf minuten later kreeg Barto zijn derde kans van de wedstrijd, maar dit keer slaagde hij er niet in te scoren. De spits uit Spijkenisse schoot over. Van de Streek kreeg vlak daarna ook een enorme mogelijkheid, maar nam de bal niet goed aan.

Daarna kwam Ajax enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Clement raakte eerst nog de lat en Viergever, weggestuurd door keeper Boer, stuitte op Nienhuis. Die had een formidabele redding in huis.

In de razend spannende slotminuten kwam Cambuur er amper meer uit. Ajax zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. De Amsterdammers slaagden er niet in. Cambuur hield stand en behaalde twintig jaar na dato wederom een bekerstunt van jewelste.