2018 is tweede warmste jaar in noordelijk poolgebied

© AFP

Het jaar 2018 was het op een na warmste ooit in het noordelijk poolgebied sinds het begin van de waarnemingen in 1900, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse weerdienst NOAA.

jvt

Alleen het jaar 2016 was historisch nog warmer dan dit jaar. In 2018 was het 1,7 graden warmer dan het gemiddelde van de laatste drie decennia en de opwarming verloopt er twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde.

De tendens is duidelijk: de vijf laatste jaren zijn de warmste ooit opgetekend, zegt het weerbureau. De opwarming voedt ‘diepgaande veranderingen’, waarschuwt het rapport.

Op twee decennia tijd stellen wetenschappers een daling met de helft van de populatie aan rendieren vast. Door het opwarmen van de wateren schuiven rode algen opnieuw op naar het Arctisch gebied.

In de noordelijke poolzee vormt zich ijs van september tot maart, maar dat seizoen wordt alsmaar korter. Het ijs is minder dik, minder jong en bedekt minder van de oceaan. Oud ijs - ouder dan vier jaar - is op 33 jaar tijd met 95 procent afgenomen.