Julia (op foto met vriend Maxim) kan nu genieten van haar vakantie in Fez.
Volledig scherm
Julia (op foto met vriend Maxim) kan nu genieten van haar vakantie in Fez.

Studente geneeskunde (22) laat vliegtuig landen zodat Nederlander niet blind wordt

,,Is er een dokter aan boord?”, klonk het plotseling in het vliegtuig waarin Julia Bels (22) uit het Belgische Maasmechelen zat. Niemand reageerde, dus bood de vijfdejaars studente geneeskunde zich aan. Ze stelde vast dat een Nederlandse man ontzettend veel pijn had aan zijn oog. ,,Omdat hij blind dreigde te worden, raadde ik de copiloot aan een tussenlanding te maken”, vertelt Julia.

  1. Waarom schieten westerse bondgenoten wel Iraanse drones uit de lucht bij Israël en niet bij Oekraïne?
    PREMIUM

    Waarom schieten westerse bondgeno­ten wel Iraanse drones uit de lucht bij Israël en niet bij Oekraïne?

    In Oekraïne worden na de met succes afgeslagen aanval van Iran op Israël vragen gesteld over het verschil tussen de westerse luchtverdediging van het ene land en het andere. Waarom kon Israël voor 99 procent worden beschermd en waarom komt Oekraïne er zo bekaaid af? De vraag wordt luider na de aanval op de stad Tsjernihiv, waarbij achttien doden vielen. ,,Oekraïne kun je alleen op bepaalde vitale punten verdedigen met raketschilden, de rest daartussen uiteindelijk met F-16’s”, zegt een expert.
  2. Ook in Ierland was het slecht gesteld met leesvaardigheid van kinderen, totdat overheid het roer radicaal omgooide
    PREMIUM
    leescrisis

    Ook in Ierland was het slecht gesteld met leesvaar­dig­heid van kinderen, totdat overheid het roer radicaal omgooide

    Terwijl Nederlandse kinderen en jongeren steeds slechter kunnen lezen, blijkt Ierland een succesverhaal te schrijven. Daar werd vijftien jaar geleden alles op alles gezet om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. De oplossing bleek voor een deel heel simpel te zijn, en na vier jaar waren de eerste resultaten zichtbaar. Wat kunnen we leren van hun aanpak?