Twee doden, veertien gewonden en dader is nog voortvluchtig

UpdateBij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.  De schutter is nog voortvluchtig en autoriteiten gaan uit van een terroristische daad. Het dreigingsniveau in Frankrijk is opgetrokken tot het hoogste niveau.

  1. Russische leger verovert dagelijks dorpen in Donetsk: kan Oekraïne deze druk weerstaan?
    PREMIUM

    Russische leger verovert dagelijks dorpen in Donetsk: kan Oekraïne deze druk weerstaan?

    Het Russische leger wil doordrukken in de zwaarbevochten provincie Donetsk en verovert bijna elke dag een Oekraïens dorp. Het Kremlin hoopt nog even te profiteren van de munitietekorten bij de vijand, terwijl Amerikaanse steun onderweg is. Experts over de vraag of Oekraïne de Russische stoomwals kan weerstaan, of dat het straks naar de onderhandelingstafel moet om Russische dictaten te accepteren.
  2. Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten
    PREMIUM

    Niet heel modern, wel heel precies en ze gaan 3700 kilometer per uur: dit zijn de ATACMS-raketten

    Oekraïne heeft de eerste Amerikaanse ATACMS-langeafstandsraketten ontvangen en ze ook meteen gebruikt. Een Russisch vliegveld op de Krim en Russische troepen in de havenstad Berdjansk werden geraakt. Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat de strategisch belangrijke en symbolische Kertsj-brug tussen de Krim en het vasteland (ook wel ‘Poetinbrug’ genoemd) onder vuur wordt genomen. ,,Ik vermoed dat ze nu met de voorbereiding bezig zijn”, aldus expert Patrick Bolder.
  3. Gespannen sfeer op Amerikaanse universiteiten, Joodse studenten wordt aangeraden thuis te blijven
    PREMIUM
    Reportage

    Gespannen sfeer op Amerikaan­se universi­tei­ten, Joodse studenten wordt aangeraden thuis te blijven

    Amerikaanse universiteiten staan op scherp door anti-oorlogsprotesten. De politie treedt hard op tegen pro-Palestijnse demonstranten, maar sommige Joodse studenten voelen zich onveilig. Op Columbia University is studenten aangeraden thuis te blijven uit veiligheidsoverwegingen. ,,Iemand herkende me, kwam naar me toe en zei: deze plek is door de organisatoren bedacht als een antizionistische ruimte.”