Asielzoekers kunnen niet langer geld terugkrijgen van de belastingen zonder dat ze zelf belastingen betalen

© © VRT

De Kamercommissie Financiën heeft donderdag ingestemd met de schrapping van het belastingkrediet voor asielzoekers die geen eigen beroepsinkomsten hebben. Daardoor zullen asielzoekers met kinderen ten laste niet langer geld terugkrijgen van de belastingen zonder dat ze zelf belastingen betalen.

vtvn

Asielzoekers kunnen vandaag nog rekenen op de kredieten aangezien ze onderworpen worden aan de personenbelasting. Het goedgekeurde wetsontwerp van minister van Financiën Johan Van Overtveldt laat hen voortaan vallen onder de belasting voor niet-inwoners. Hebben ze na verloop van tijd wel beroepsinkomsten, dan komen ze alsnog in aanmerking. Net als wanneer ze erkend worden als vluchteling.

“De asielcrisis zorgt voor maatschappelijke uitdagingen. Tot op heden maakten asielzoekers zonder meer aanspraak op teruggaven vanwege de fiscus. Nu koppelen we daar voorwaarden van duurzaam verblijf en beroepsinkomsten aan”, aldus de minister.

Ook coalitiepartner CD&V is blij met de goedkeuring. Kamerleden Nahima Lanjri en Roel Deseyn hadden begin dit jaar al een wetsvoorstel ingediend om een punt te zetten achter de kredieten voor asielzoekers, die de christendemocraten “niet logisch” noemen. “We kunnen deze bedragen beter investeren in een nog betere begeleiding naar werk. Dat is een win-win situatie voor iedereen. De asielzoeker staat zo sneller op eigen benen en kan op zijn beurt bijdragen aan de maatschappij, doordat hij of zij, net als andere werknemers, een bijdrage betaalt aan de sociale zekerheid”, aldus nog de CD&V’ers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen