E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 11 dec 2018
Beste lezer,

“Gefeliciteerd met jullie verjaardag. Ga door! Nederland vocht 80 jaar voor zijn vrijheid. Het moet toch lukken om vrijheid en gerechtigheid voor het Palestijnse volk sneller te bereiken.”

Het was een aardige en strijdvaardige gelukwens die we deze week kregen. Gisteren, op de Internationale Dag voor de Mensenrechten, bestond The Rights Forum inderdaad negen jaar.
Hans van den Broek vertelt op 10 december 2009 in Pauw & Witteman over The Rights Forum en gaat in debat met Sietse Fitsma van de PVV.
Dat het werk van The Rights Forum nodig blijft bleek ook weer deze week. De bezetting van de Palestijnse gebieden gaat nog dag na dag gepaard met geweld. Zoals zo vaak werden vooral kinderen en onschuldigen het slachtoffer.

Leger sloopt school

Het Israëlische leger sloopte vorige week een net opgeleverd schooltje in Al-Simiya, op de bezette Westelijke Jordaanoever. De zeven lokalen werden afgebroken en afgevoerd, samen met een generator, een watertank en andere schoolbenodigdheden. De locatie werd door het leger tot gesloten militair gebied verklaard.

De school zou vijftig kinderen onderwijs bieden. Tot nu toe waren zij aangewezen op onderwijs in een nabijgelegen dorp. Op weg naar school werden zij echter voortdurend lastiggevallen door Israëlische militairen en kolonisten, en ze moesten een drukke hoofdweg oversteken. De nieuwe school zou uitkomst bieden. Het Palestijnse ministerie van Onderwijs trok er 40 duizend euro voor uit.

Nu is de school dus gesloopt. Reden? Het ontbreken van een bouwvergunning. In de praktijk krijgen Palestijnen vrijwel nooit een vergunning. Dat is onderdeel van de Israëlische politiek om de Palestijnen te verdrijven uit de zogenaamde "C-gebieden" van de bezette Westoever.
school in al-simiya gesloopt
Israëlische militairen kijken toe hoe hun collega’s de nieuwe school van Al-Simiya afbreken.

Leger schiet traangas in school

In het nabij gelegen Hebron zitten Palestijnse scholieren geregeld met tranen in de ogen in de klas. Volgens leerkrachten schieten Israëlische militairen tijdens lesuren vaak traangasgranaten af op scholen in de stad. De Israëlische autoriteiten ontkenden bij hoog en bij laag dat ‘het meest morele leger ter wereld’ zich daaraan bezondigt. Maar de Israëlische krant Haaretz publiceerde videobeelden waaruit het tegendeel blijkt.
De videobeelden werden op 18 november gemaakt. Duidelijk is te zien dat de Israëlische militairen niet belaagd werden door met stenen gooiende kinderen.

Leger schiet gehandicapte jongen in rug

Elders op de Westoever werd een jongeman met een verstandelijke beperking het slachtoffer van schietgrage militairen. Hij werd door de Israëli’s, die een van de vele “zoek- en arrestatieacties” uitvoerden, in de rug geschoten.

Het Israëlische leger wilde eerder geen commentaar geven op het gebeuren, maar maakte nu bekend een onderzoek in te stellen. Doorgaans wordt van zulke onderzoeken niets meer vernomen. Hoogst zelden wordt een militair verantwoordelijk gesteld, laat staan gestraft, voor het doodschieten van een Palestijn.
De vraag is: wat moet je met die informatie over al dat geweld? Geweld dat overigens soms ook van Palestijnse kant komt. Bij een aanslag vlakbij een illegale nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever werden deze week zeven Israëli’s gewond.

Wat moet je met al die ellende?

Wij zien het in ieder geval als onze taak de Haagse politiek en de publieke opinie te blijven informeren over de illegale bezetting, het geweld dat daarmee gepaard gaat en de voortgaande situatie van onderdrukking en vernedering van het Palestijnse volk. De reguliere media hebben over bovenstaande incidenten weinig of niets gemeld.

We pleiten voor een einde aan de bezetting en voor stopzetting van elke vorm van gedogen door Nederland en de Europese Unie van de kolonisering van Palestijns gebied. Daarom zeggen we ook dat het afgelopen moet zijn met het toestaan van handel met en investeringen in de illegale Israëlische nederzettingen op de Westoever. Daar gaan we voor, ook in 2019.

Excuses van het CIDI voor anti-palestinisme


Anti-palestinisme is een vorm van racisme specifiek gericht tegen het Palestijnse volk. Het structureel demoniseren van Palestijnen is een standaard wapen van de Israël-lobby.

Vorige week bood CIDI-directeur Hanna Luden voor het eerst excuses aan voor deze vorm van racisme. Lees verder >
Jullie steun maakt ons werk mogelijk. Dank je wel voor je donatie!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door