DE WERELD NU

Brexit – morgen de laatste klap voor Theresa May? + Update

Brexit

Morgen is in het Britse Lagerhuis de stemming over de Leave-deal die Theresa May met de EU over Brexit gesloten heeft. De voortekenen zijn vernietigend.

The Sunday Times kwam gisteren met het bericht dat May overwoog de stemming uit te stellen, en eerst nog te proberen in Brussel wat extra concessies los te peuteren. Dat onwaarschijnlijke verhaal werd vandaag officieel ontkend, waarmee de teerling nu geworpen is. Morgen moet May zegevieren of onder gaan.

Net zo min als David Cameron verplicht was op te stappen na het Leave van 3 jaar geleden is een aftreden van de premier verplicht. Desondanks verwacht ik dat te zien gebeuren: May werd premier om Brexit zo goed mogelijk te laten verlopen, en ze heeft gefaald. Completely and utterly. Als een ruime meerderheid van het Lagerhuis (waaronder dan een groot deel van haar eigen partijgenoten) haar deal weg stemt, resteert haar weinig anders dan een vlot vertrek. Zodat de Conservatieven de Kerstdagen hebben om onder de kerstboom na te denken over wie de nieuwe leider moet worden.

Vorige week liet ik zien dat men op dat moment uitging van vier opties na een nederlaag van May over haar ‘deal’ Het UK (lees in dit geval: de Conservatieve Partij) kon kiezen uit een:

  • Vertrek zonder deal
  • Vertrek met de May-deal, waarmee het UK de facto een vazalstaat van Brussel wordt
  • Tweede referendum
  • Nieuwe verkiezingen in het UK, die Labour naar verwachting winnen zal.

Van die vier is er naar mijn mening na morgenmiddag nog maar één over: een no-deal vertrek. Het accepteren van de May-deal is erger dan in de EU te elfder ure willen blijven. Beiden zijn politieke zelfmoord, evenals nieuwe verkiezingen dat overigens zijn. Een tweede referendum is een hachelijke zaak die de Conservatieve partij zich eigenlijk ook niet permitteren kan. In de herkansing afstemmen van Brexit is een erkenning van onvermogen die de Conservatieven nog lang zal worden nagedragen.

Dat beperkt ook de keus voor een nieuwe leider: het wordt Johnson of Reese-Mogg. In ieder geval iemand die een harde Brexit voorstaat. De keus voor May was drie jaar geleden eerst en vooral en poging om met de EU op minnelijke basis uiteen te gaan. Nat twee jaar onderhandelen met EU-afgevaardigde Barnier is duidelijk dat dat niet mogelijk is. Gezien de handelsbalans tussen EU en UK (UK importeert veel meer dan het exporteert naar de EU) lijkt mij dat de EU haar hand overspeeld heeft, en dat maar voelen moet. Nederland zal daar de harde gevolgen (€2,3 miljard) van ondervinden – dank u Rutte/EU. Alle recente gekrijs over rampzalige scenario’s voor het UK zijn dan ook niet meer dan paniekverhalen in het zicht van het ondenkbare – het UK behoort tot de 5 grootste economieën ter wereld, en dankt dat maar heel beperkt aan de EU.

Intussen is het parlementaire spektakel in het UK het aanzien nog steeds meer dan waard. Over de Noord-Ierse backstop en de interventie door de Franse president Macron:

De inconsistenties van de May-deal, door een voormalige minister voor Brexit:

Door de Noord-Ierse DUP:

En tot welke conclusie dat leiden moet:

Zowel voor Remainers als Leavers is deze deal onacceptabel. Wie er voor stemt doet dat alleen uit trouw aan de premier. ook dat zal een reden zijn om haar ontslag morgenavond te verwachten.


Update

Vanavond rond 18:00 uur heeft de Britse premier alsnog aangekondigd dat de stemming over de Brexit-deal voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Het besef dat een nieuwe nederlaag in het Lagerhuis haar haar baantje kosten zal is eindelijk ingedaald. May gaat nog eens buurten in Brussel – een kansloze exercitie. Alles wat ze er nu eventueel nog bij krijgt had ze eerder al moeten binnenhalen.

Nu kan ze weliswaar de Kerstdagen besteden voor het verzinnen van een nieuwe list, maar ik zie niet goed hoe Theresa May na een stunt als deze nog lang premier kan blijven. Als er binnen haar eigen partij te weinig steun is om haar te wippen als partijleider, en het moet komen van een nederlaag over de Brexit-deal, kan ze die weliswaar onbepaald uitstellen, maar ook dan gaat ze lijnrecht op een harde Brexit af. Het wordt interessant om te zien hoe dit zich verder zal ontwikkelen, maar voor wie nog twijfelde: een harde Brexit staat nu zo goed als vast, tenzij May een deal met de meest heftige Remainers gaat nastreven. Indien dat het geval is zal haar eigen partij haar echter zonder pardon opknopen aan de hoogste toren die het paleis van Westminster rijk is.


Alles over Brexit leest u hier.

1 reactie

  1. Teunis schreef:

    Je kunt afgeven op Barnier wat je wilt, maar die man heeft gewoon zijn werk gedaan en de overblijvende lidstaten vertegenwoordigd, inclusief de niet-eurofiele regeringen van landen als Hongarije, Polen, Tsjechië en Italië, dus niet alleen de federalisten.