NOS NieuwsAangepast

Woonwagenbewoners doen aangifte tegen burgemeesters

De Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners en een aantal organisaties doen aangifte wegens onder meer discriminatie tegen de regioburgemeesters van Limburg, Brabant en Zeeland.

De burgemeesters schreven in oktober gezamenlijk een brief aan minister Ollongren waarin ze bezwaar maken tegen haar nieuwe woonwagenbeleid. Veel gemeenten voerden een zogenoemd 'uitsterfbeleid' als het ging om plekken voor de woonwagens, maar het College voor de Rechten van de Mens en de Ombudsman bepaalden dat dit in strijd is met de wet.

Stigmatiserend

Volgens het nieuwe beleid, dat deze zomer is aangekondigd, moeten gemeenten meer ruimte bieden aan de woonwagenbewoners. De burgemeesters zeggen dat het nieuwe beleid tot problemen zal leiden vanwege criminaliteit op de woonwagenkampen.

Woordvoerder Sabina Achterbergh van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners noemt de brief van de burgemeesters stigmatiserend. "Een woonvorm koppelen aan criminaliteit is verboden. We willen niet over een kam geschoren worden. Er is criminaliteit in iedere bevolkingsgroep", zegt ze. De vereniging doet nu aangifte van polarisatie, racisme en discriminatie.

Publiekelijke tegenreactie

Volgens Achterbergh worden met de brief de mensenrechten van de woongemeenschappen geschonden. De vereniging heeft dan ook de Dag voor de Rechten van de Mens uitgekozen om aangifte te doen."Omdat ze publiekelijk deze brief hebben gepubliceerd op initiatief van burgemeester Jorritsma van Eindhoven, moeten wij ook een publiekelijke tegenreactie geven", vindt Achterbergh.

De vereniging overhandigt vanochtend ook een brief aan minister Ollongren met daarin de bezwaren en de aankondiging van de aangifte. De minister is in Utrecht aanwezig om de prijs uit te reiken voor de MensenrechtenMens 2018, een nieuwe onderscheiding van het College voor de Rechten van de Mens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl