Zo kunnen vluchtelingen zonder paspoort hun identiteit bewijzen

Meestal stelt hij zichzelf voor als 'de onzichtbare man'. Toufic Al Rjula kan namelijk niet bewijzen waar hij is geboren. Zijn geboorteakte raakte hij kwijt in Koeweit tijdens de Golfoorlog in 1990. En omdat ook het overheidsgebouw werd verwoest kon hij geen kopie krijgen.

Toen hij in 2014 in Nederland asiel probeerde aan te vragen als vluchteling kostte dat hem daarom extra veel moeite. Daarom wil hij een wereldwijde database waarin de identiteit van iedereen ligt opgeslagen. Zo heb je nooit meer een papieren paspoort nodig om jezelf te identificeren. Dat biedt vooral uitkomst voor vluchtelingen die hun paspoort tijdens hun vlucht zijn kwijtgeraakt.

In onderstaande video legt Toufic je uit hoe hij daarvoor de blockchain wil gebruiken:

Identiteit van vluchtelingen opslaan in de blockchain

Asielzoekers worden in Nederland binnen drie dagen na binnenkomst geïdentificeerd door de politie of marechaussee. Experts zeggen dat daar soms ook vluchtelingen of migranten bij zitten die bewust geen paspoort hebben.

Mensenhandelaren hebben die afgepakt, of paspoorten zijn weggegooid. Dit vanuit het idee dat het dan ingewikkelder is voor een land om iemand terug te sturen - of bijvoorbeeld omdat mensen weten dat hun land van herkomst als veilig wordt gezien.

Ter controle laat de IND vluchtelingen zo gedetailleerd mogelijk beschrijven hoe hun leven eruitzag. Dat noemen ze herkomstonderzoek. Vreemdelingenadvocaat Eva Bezem legt uit: "Er worden vragen gesteld als: hoe zagen de straten bij je huis eruit? Lopen die omhoog? Staan er bomen? Hoe spel je de naam van je familie?

Als vluchtelingen dat iedere keer op dezelfde manier vertellen, heet dat 'geloofwaardig verklaren'. Dat wordt, samen met de vermelding dat er geen identiteitsbewijs beschikbaar was, meegenomen in de aanvraagprocedure.

Meer weten over de blockchain? Eerder maakten we daar deze uitlegvideo over.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: