Dit is waarom je hoofdpijn hebt na het eten
Vraag je jezelf ook af waarom je plots knallende hoofdpijn krijgt een kwartiertje na een lekkere maaltijd? Je bent niet alleen. Heel wat mensen hebben last van hoofdpijn na het eten, en daar zijn tal van verschillende redenen voor.
1. Je hebt teveel suiker gegeten
Ben jij een echte zoetekauw, en geniet je steevast van een heerlijk dessert na de maaltijd? Dan is het goed om te weten dat suikerhoudende producten ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel piekt en vervolgens pijlsnel daalt. Dat kan resulteren in een laag bloedsuikergehalte na de maaltijd, waardoor je duizelig of licht in het hoofd kan worden én hoofdpijn kan krijgen.
2. Je hebt wat te enthousiast met het zoutvat geschud
Het eten van erg zout voedsel (denk hierbij aan pastasauzen, bepaalde soorten kazen of diepvriesmaaltijden) kan ervoor zorgen dat je knallende hoofdpijn krijgt. Mensen die veel natrium eten (ongeveer 8.000 mg per dag) hebben tot 33% meer hoofdpijn dan degenen die 4.000 mg natrium per dag eten. Hoe dat komt? Overmatig zoutgebruik verhoogt je bloedvolume, waardoor het meer ruimte inneemt in de bloedvaten. Je bloedvaten zetten vervolgens uit om plaats te maken voor de extra massa, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
3. Je at voedsel dat migraine triggert
Wat hebben oude kazen, rode wijn en luxueuze charcuterie met elkaar gemeen (buiten het feit dat ze overheerlijk smaken, dan)? Ze zitten boordevol tyramine, een aminozuur dat erom bekend staat migraine te triggeren bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Voedsel dat boordevol chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten of sulfieten zit, kan ook migraine veroorzaken door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten. Deze stoffen komen vaak voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals hotdogs, bewerkte vleeswaren, alcohol, sojasaus en soep in blik.
4. Je bent intolerant voor een bepaald voedingsmiddel
Onderzoek toont aan dat een gluten- of zuivelintolerantie de oorzaak kan zijn van hoofdpijn na het eten. De redenen daarvoor zijn echter niet duidelijk én er moet nog meer onderzoek gebeuren om dit te kunnen bewijzen. Toch loont het de moeite om op je buikgevoel te vertrouwen, en een bepaald voedingsmiddel te vermijden wanneer je merkt dat je er hoofdpijn van krijgt.
In het onderstaande filmpje vind je een recept voor spaghetti met kastanjechampignons, tomaat & Parmezaanse kaas
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
-
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Amsterdam -
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?