Verenigde Naties: ‘Aanwezigheid in Marrakech creëert geen verplichtingen’

Charles Michel bij de VN eerder dit jaar.© blg

De Verenigde Naties zeggen zelf in een brief die De Standaard kon inzien dat ‘deelname in Marrakech geen verplichtingen creëert over het pact. Dat kan een uitweg bieden om de regering-Michel Marrakech te laten overleven, maar is geen oplossing voor de stemming in New York.

cv, mv

In een brief aan Zwitserland en Finland maken de Verenigde Naties heel duidelijk wat de gevolgen zijn van de aanwezigheid van regeringsleiders maandag in Marrakech. ‘Gezien het niet-bindende karakter van het Migratie-pact creëert de deelname van lidstaten aan de conferentie in Marrakech geen verplichtingen voor die lidstaten over de uitvoering van het ‘Global Compact’’, staat er te lezen. Dat zijn de spelregels zoals de VN ze beschrijft op vraag van Zwitserland en Finland, maar die dan ook automatisch voor alle landen gelden. Die duidelijke spelregels kunnen een uitweg bieden voor premier Charles Michel (MR) om toch wat Marrakech betreft water en vuur te verzoenen. Hij kan perfect aanwezig zijn en tegelijk (nog) niemand binden.

De vraag is wel of die passage volstaat voor N-VA als garantie dat Marrakech geen betekenis heeft. Aan de andere kant is het ook afwachten of premier Michel zichzelf in zo’n passieve rol ziet in Marrakech nadat hij op eigen vraag door een heel ruime wisselmeerderheid in het parlement de opdracht heeft meegekregen om het pact goed te keuren.

De grootste klip blijft de vergadering in New York waar op 19 december het pact in principe ‘bekrachtigd’ wordt. Het is nog altijd de bedoeling dat tijdens die vergadering gestemd wordt over het pact. België zal daar dan onvermijdelijk kleur moeten bekennen. N-VA blijft erbij dat België zich daar moet onthouden.

De regering komt om vier uur deze namiddag samen over het pact. Daar moet duidelijk worden of deze regering het VN Migratiepact (voorlopig) overleeft. De conferentie in Marrakech start maandag.

'Het eindspel is ingezet'

© Photo news

Premier Michel roept zijn ministers om 20 uur bijeen. De stemming is bijzonder pessimistisch. 'Ik hoop dat het niet te lang duurt', zegt een regeringslid.

De regering komt vanavond nog bijeen over het VN-Migratiepact. De premier heeft een ministerraad bijeengeroepen voor 20 uur. Veel hoop voor de regering lijkt er niet meer te zijn. 'We kunnen alleen maar vaststellen dat N-VA vandaag zijn campagne begonnen is', is op een van de partijhoofdkwartieren te horen. Een regeringslid verwoordt het nog stelliger: ‘Er zijn al heel de namiddag druk bilaterales gehouden. Het eindspel is ingezet... er liggen amper nog stukken op tafel. Maar de Koning moet nog vallen.’ En over de kansen van de ministerraad: 'Ik hoop dat het niet te lang duurt.'

N-VA wil niet dat ons land het VN-Migratiepact goedkeurt. Tijdens de twee jaar durende besluitvorming maakte de partij geen bezwaar, maar dat doet ze sinds eind oktober, sinds Oostenrijk er de handen van af trok, wel. In de redenering van N-VA is er daarom geen consensus meer over de goedkeuring door ons land. De andere partijen, gesteund door een batterij grondwetspecialisten, zien dat anders. De beslissing is genomen, en als N-VA het daar niet meer mee eens is, is het aan haar om een nieuwe consensus te vinden. De kans daartoe is onbestaande. In het parlement werd donderdag een resolutie goedgekeurd waarin ook CD&V en Open VLD zeggen dat het VN-Migratiepact de steun van ons land moet krijgen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lieten vanochtend, in de marge van de N-VA-partijraad, nog eens verstaan dat ze geen knieval zullen maken. De Wever wil niet dat het Migratiepact de steun van ons land krijgt. Hij wijst erop dat binnen de regering altijd is rekening gehouden met de bezwaren van één van de partners. Bij het dossier over de woonstbetredingen (bij het zoeken naar illegalen) had de MR bijvoorbeeld in extremis bezwaren en zette de regering niet door. De Wever vindt dat dat nu ook moet kunnen.

Hij vraagt dat ons land zich onthoudt bij de stemming over het pact. Hij beseft dat een tegenstem niet meer mogelijk is. 'We hebben die rode kaart te laat getrokken', geeft De Wever toe. 'Ik kan alleen maar hopen dat de wijsheid alsnog zal primeren en dat de regering gewoon kan verdergaan. Ik ga daar tot de laatste seconde op blijven hopen', aldus de N-VA-voorzitter. Navraag leert dat N-VA nog altijd met die 'onthoudingspiste' naar de Wetstraat 16 gaat vanavond.

Ook de verhoogde twitteractiviteit van Francken is de andere partijen niet ontgaan. Zo tweette hij een tekst met twaalf inhoudelijke bezwaren van zijn partij tegen het Migratiepact. Bij de andere regeringspartijen is intussen al een week tandengeknars te horen omdat N-VA hen zei wel dertig bezwaren te hebben, maar dat ze die nog altijd niet gezien of gehoord hebben. CD&V en Open VLD hebben Franckens opmerkingen intussen gecheckt en ze wijzen erop dat die fouten bevatten.

Chastel waarschuwt N-VA

De weinige hoop die er tot vanochtend nog was, kreeg ook al een knauw na een interview in L’Echo met MR-voorzitter Olivier Chastel. 'België zal niet de lijn van N-VA volgen, die zelf op de lijn van Oostenrijk en Italië zit, die de populistisch rechtse weg zijn ingeslagen', zegt hij. Hij waarschuwt de N-VA tegelijkertijd dat het Vlaams economisch weefsel het nooit zal begrijpen dat de N-VA een regering laat vallen 'die zo veel goeds heeft gedaan voor de bedrijfswereld'.