Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

integratie en immigratie

Een eeuwig graf voor moslims op Drentse bodem

Islamitisch begraven In Drenthe zijn plannen voor een grote islamitische begraafplaats. Veel moslims worden nu nog begraven in het land van herkomst.

Foto: Frank van Beek
Foto: Frank van Beek

Het moet de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa worden. 1.400 graven in het Drentse Zuidlaren. Initiatiefnemer Hamed Amrino (52) kreeg het idee toen zijn vader overleed.

„Als je een geliefde verliest heb je natuurlijk altijd al heel veel verdriet”, zegt hij. „Maar toen ik terugging naar Nederland deed het dubbel zo veel pijn omdat ik hem achterliet in een ander land.” Hij wilde zijn vader begraven volgens de islamitische regels. Dat bleek in Nederland niet gemakkelijk. Er zijn volgens de uitvaartwebsite Lassurance 49 begraafplaatsen met een islamitisch deel in Nederland, maar die voldoen meestal niet aan de belangrijkste regel: een eeuwigdurend grafrecht.

Omdat hij niet wilde dat zijn kinderen dit na zijn overlijden ook moesten meemaken, begon hij de stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN). Hij zocht alleen nog een locatie.

1 Wat is islamitisch begraven?

Na het overlijden dient een persoon door een naaste te worden gewassen. Daarna wordt het lichaam gewikkeld in witte katoenen doeken. Het wordt dan naar een moskee gebracht, waar een gebed voor de ziel van de overleden persoon wordt verricht. Het lichaam moet zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur, worden begraven. Het gezicht van de overleden persoon moet richting Mekka wijzen, de eerste heilige stad in de islam. Ook mogen moslims niet worden begraven tussen niet-moslims en moet het graf voor eeuwig blijven bestaan, net als bij joden.

2 Waar laten Nederlandse moslims zich nu begraven?

Volgens Halil Karaaslan (30), voorzitter van de islamitische koepelorganisatie CMO, worden de meeste meeste Nederlandse moslims noodgedwongen in het buitenland begraven. „Veel mensen zijn er speciaal voor verzekerd, zodat hun lichaam binnen 24 uur in een islamitisch land kan zijn”, vertelt hij. „In Nederland is niet genoeg plek voor een miljoen moslims. Terwijl dit, vooral door de jongeren, steeds vaker gewild is omdat ze zich Nederlander voelen.” Ook hij zou liever in Nederland begraven worden. „Wij gaan een keer per jaar naar Turkije en mijn kinderen gaan misschien minder vaak. Als ik daar begraven word, kunnen ze me nauwelijks bezoeken en ik gun hun meer dan dat.”

3 Wanneer is de begraafplaats in Zuidlaren gereed?

BIBIN verwacht de aankoop van het terrein in de nazomer rond te hebben. Het geld komt van inzamelingen bij moskeeën, donaties en mensen die graven reserveren. Amrino wil met zijn stichting een landelijke dekking van islamitische begraafplaatsen. De begraafplaats in Zuidlaren richt zich op moslims in het oosten en noorden van het land.