zaterdag 8 december 2018

Exit

Dinsdag sneuvelt naar alle waarschijnlijkheid in het Britse Lagerhuis de Brexit-deal die Theresa May onderhandelde met de Europese Unie.

Er wordt dan ook volop gespeculeerd over wat er deze week gaat gebeuren. Als premier May niet zelf ontslag neemt, kan haar partij haar nog uit haar functie zetten.

Nieuwe verkiezingen liggen evenzeer voor de hand, maar de Conservatieven willen dat vermijden omdat ze dan zeker zullen verliezen. Een tweede referendum is evenzeer mogelijk.

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft inmiddels aangegeven dat een eventuele nieuwe Labour-regering in staat is een betere brexit-deal te sluiten met de Europese Unie dan de regering-May heeft gedaan. Wel met behoud van de douane-unie en 'frictieloze handel'.

Maar de Britten zelf zijn de Brexit beu. Inmiddels wil een meerderheid van 56 procent liever blijven dan de deal van May.

Een YouGov-poll van The Times geeft nu aan dat 49 procent van de Britten het verlaten van de EU een slecht idee vinden, terwijl nog maar 38 procent achter Brexit blijft staan.

Het zijn vooral ouderen geweest die voor Brexit hebben gestemd, maar die zien inmiddels ook donkere wolken aan de horizon verschijnen: bedrijven maken zich op om Verenigd Koninkrijk te verlaten, om over de chaos aan de grens en verstoorde aanvoerlijnen uit de EU bij een No Deal nog maar te zwijgen. Dat tweede referendum moet er dus maar komen: dan kan de Brexit eindelijk Exit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten