Het zonnepark in Monroe, North Carolina
NOS Nieuws

De stille klimaatrevolutie zet langzaam door in conservatief Amerika

  • Miral de Bruijne

    Bureau Washington

  • Miral de Bruijne

    Bureau Washington

"Ik geloof het niet", zei de Amerikaanse president Trump twee weken geleden nog over een alarmerend klimaatrapport. De radicaal andere klimaatkoers van Trump vindt weerklank bij het conservatieve deel van de Verenigde Staten: twee derde van de Republikeinen vindt dat de gevolgen van klimaatverandering overdreven worden.

Toch zie je de afgelopen jaren wel een voorzichtige kentering, zeker in conservatieve staten die de afgelopen jaren getroffen werden door natuurgeweld.

Neem North Carolina en South Carolina, waar orkaan Florence in september een spoor van vernieling achterliet. Terwijl het natuurgeweld steeds meer conservatieven wakker schudt, voltrekt zich in die staten een stille revolutie.

De groene revolutie vindt onder meer plaats op het platteland van North Carolina, zoals bij het plaatje Monroe. Randy Wheeless van energiebedrijf Duke Energy wijst op de honderdduizenden zonnepanelen die als een oceaan in de felle herfstzon glinsteren. "Dit stuk land huren we voor 25 jaar van een boer."

Steeds meer boeren verhuren hun land voor de aanleg van zonnepanelen, vertelt Wheeless in deze video:

Conservatief maakte draai van 180-graden: 'Klimaatverandering gebeurt voor onze ogen'

Het zonnepark in Monroe was twee jaar geleden nog de grootste van de staat, maar is ingehaald door vijf andere parken. Alleen in Californië wordt meer zonne-energie opgewekt dan in North Carolina. Ook in South Carolina is zonne-energie een van de industrieën, die het snelst groeit.

Het is niet vanzelfsprekend dat de Carolina's hoog op de ranglijsten staan. Trump won in beide staten de presidentsverkiezingen. Maar na het natuurgeweld van de afgelopen jaren is het standpunt van veel inwoners veranderd.

In vergelijking met een jaar geleden geloven bijna drie keer zoveel Republikeinen dat de kust wordt aangetast als gevolg van klimaatverandering. In september 2017 was dit 13 procent, maar na orkaan Florence steeg dit percentage naar 37 procent.

South Carolina is sinds 2007 bezig met het vernieuwen van energiewetten. "In de toekomst moet 30 procent van de energie die wij opwekken groen zijn. We zitten nu op 6 procent en landelijk is dit maar 3 procent. Energiebedrijf Duke Energy gaat geen nieuwe kolencentrales meer bouwen. Als energiebedrijf werk je met lange termijn projecten van 30 jaar. We kijken dus niet naar het beleid van deze president, maar naar de toekomst", legt Wheeless uit.

Overtuigd

Ook in de politiek is een kentering bij Republikeinen zichtbaar. Bob Inglis is voormalig Congreslid uit South Carolina. Als parlementslid was hij een overtuigd klimaatscepticus. Zijn zoon bracht hem op andere gedachten.

"Toen hij voor het eerst mocht stemmen, wilde hij met mij praten. Hij zei mij dat hij alleen op mij zou stemmen als ik mijn standpunt over het klimaat zou veranderen." Het Congreslid ging zich in het onderwerp verdiepen en maakte een draai van 180 graden.

Nu is hij voorzitter van de organisatie RepublicEN, een groep conservatieve Republikeinen die hun partijgenoten willen overtuigen van het gevaar van klimaatverandering. "Als ze geen oplossing zien die past binnen hun waarden, dan twijfelen ze aan het bestaan van een probleem", zegt Inglis. "Zo vinden ze een CO2-belasting maar ongewenste overheidsbemoeienis."

Dat is het probleem waar veel Republikeinen tegenaan lopen als het gaat om klimaat. "Maar nu we steeds meer orkanen en bosbranden meemaken, komt klimaatverandering steeds dichterbij. Het is niet meer een probleem van hun kleinkinderen, ze ervaren nu zelf de gevolgen van klimaatverandering. Zo raken mensen ervan overtuigd dat het een probleem is dat moet worden opgelost."

'90 graden is genoeg'

Inglis verwacht niet dat alle conservatieven een draai van 180 graden maken. "Een draai van 90 graden is al genoeg." Hij zegt dat hij met één argument zelfs de grootste twijfelaars overtuigt: banen en geld. "De komst van zonneparken zorgt voor meer werkgelegenheid en economische groei. Klimaatsceptici geloven dan misschien niet in het probleem, maar wel in de oplossing."

Randy Wheeless van Duke Energy heeft dezelfde ervaring. "Door het bouwen van zonneparken werden niet alleen banen gecreëerd, maar leerden mensen ook een nieuw vak", zegt Wheeless. Zijn bedrijf had dan ook geen moeite om inwoners van North Carolina te overtuigen. "In het begin bouwden we zonneparken in arme plattelandsgebieden. Zij konden deze banen goed gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl