Drenthe en Groningen halen opgelucht adem: geen straling bij brand Duitse kerncentrale

De kerncentrale in Lingen. Foto: Mannus van der Laan

De kerncentrale in Lingen. Foto: Mannus van der Laan

Bij de brand in de brandstoffabriek van de kerncentrale in Lingen, vlak over de grens met Drenthe, is volgens de autoriteiten geen straling vrijgekomen.

De brandweer heeft donderdagavond en vrijdagochtend luchtmetingen gedaan.

,,Er heeft geen gevaar bestaan voor mens of milieu’’, zei manager Jürgen Krämer van de brandstoffabriek tegen de NDR. ,,De brand woedde in een deel van het laboratorium waar we niet hoeven te vrezen voor het vrijkomen van straling.’’

Evacuatie

De brand brak donderdagavond om 19.45 uit in een laboratorium van de fabriek van Advanced Nuclear Fuels (ANF). Deze fabriek maakt brandstofelementen voor kerncentrales. De installatie staat op een kilometer afstand van de reaktor.

Bij de brand kwam veel rook vrij, maar het personeel werd tijdig geëvacueerd en er vielen geen gewonden. Om 22 uur gaf de brandweer het sein brandmeester.

Jodiumtabletten

 

De kerncentrale Lingen staat hemelsbreed om amper 40 kilometer van Emmen en Coevorden. Vorig jaar september deelde de Nederlandse overheid jodiumpillen uit in een straal van 100 kilometer rond de centrale. De pillen zijn bedoeld voor kinderen tot 18 jaar.

In geval van een kernramp moeten de kinderen de jodiumpillen slikken om het risico op schildklierkanker te verkleinen.

Deze video van de Rijksoverheid laat zien hoe dat werkt.

 

Duitse en Nederlandse milieuorganisaties eisen al langere tijd sluiting van de centrale in Lingen en de fabriek van ANF. Er zouden te vaak incidenten zijn in de fabriek. De afgelopen weken nog ging het twee keer mis.

Haarscheurtjes

Op 7 november kampte ANF met problemen in de stoomleiding van een productielijn en op 4 december meldde de deelstaat Nedersaksen haarscheurtjes in een reactievat. Het betreffende deel van de fabriek is tijdelijk gesloten.