main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Haagse Lobby - 7 december 2018 — 13:05

Henk Krol: ‘Door telefoontje zieke neef heb ik voor de donorwet gestemd’

Henk Krol (50Plus) wist dat hij bij de stemming in de Tweede Kamer over de nieuwe donorwet met zijn stem misschien wel het verschil kon maken. Hij twijfelde dan ook ontzettend over z’n stem. Uiteindelijk werd hij door een telefoontje van z’n neef overgehaald om voor de donorwet te stemmen, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. 

Het tekort aan donoren is in Nederland al jaren een groot probleem. Daarom kwam Pia Dijkstra (D66) samen met de Nierstichting en andere betrokkenen met een nieuwe wet. Een wet waarbij je automatisch donor wordt, tenzij je bezwaar maakt.

Doorslaggevend

In 2016 komt de wet dan eindelijk tot stemming in de Tweede Kamer. Door een kleine meerderheid van één stem wordt de wet uiteindelijk aangenomen.

Mede door Henk Krol is het D66 gelukt de nieuwe donorwet door de Tweede Kamer te krijgen. Vlak voor de stemming zei Krol (50Plus) nog tegen Pia dat hij haar niet ging steunen, maar blijkbaar was hij toch van gedachten veranderd.

LEES OOK: Senaat stemt in met donorwet, iedereen straks straks standaard donor

Krol zat toentertijd maar in ‘z’n uppie’ namens 50Plus in de Tweede Kamer. “En in je eentje kun je bijna nooit het verschil maken”, vertelt hij in WNL’s Haagse Lobby. Met de nadruk op bijna, want hij merkte al snel dat zijn stem doorslaggevend kon zijn.

Hij werd door verschillende mensen gebeld die hem probeerden om te praten. Krol is niet zo’n fan van lobbyisten, want ze bellen je altijd vanwege hun eigen belang. “Ik luister graag naar de argumenten, maar ik laat meestal geen enkele emotie zien omdat ik na afloop zelf de overweging wil maken of ik voor of tegen wil zijn.”

Moeilijk onderwerp

“Maar dit was zo’n moeilijk onderwerp”, gaat hij verder. “Bij dit onderwerp had ik in mijn hoofd net zoveel argumenten voor als tegen. En écht helemaal op het laatste moment, kreeg ik telefoon van een neef van mij die zei: ‘Henk, je laat me niet vallen hè? Ik zit al tijden te wachten op een nieuwe nier en ik moet steeds aan het dialyseapparaat.'”

Dat was een gevoelig punt voor Krol. “En toen dacht ik: ik ga Pia steunen”, legt het Tweede Kamerlid uit. Hij is gelijk naar Pia gegaan en heeft haar het goede nieuws verteld. Pia was toen gelijk aan het rekenen geslagen, maar besefte zich dat ze alsnog te weinig voorstanders had.

Uiteindelijk kon een lid van de Partij voor de Dieren niet aanwezig zijn tijdens de stemming, waardoor ze genoeg stemmen had voor een meerderheid. Partij voor de Dieren was juist erg tegen de nieuwe Donorwet, maar blijkbaar had een Tweede Kamerlid van die partij de trein gemist en kon hij niet op tijd aanwezig zijn.

Kijk hier de laatste aflevering van WNL-programma Haagse Lobby terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer