Direct naar artikelinhoud

Amsterdam krijgt warmte van de hoogovens

Een nieuwe stap weg van aardgas als warmtebron in de Amsterdamse regio. Eén regionaal warmtenet strekt zich straks uit van de hoogovens van Tata Steel tot de stad.

De hoogovens van Tata Steel.

Een warmtenet dat de hele regio omspant kan de stadsverwarming van Amsterdam en Almere verknopen met stadsverwarming in Haarlem en Zaanstad.

Ook wordt het mogelijk restwarmte van hoogovens bij IJmuiden, de industrie langs de Zaan en datacenters bij Schiphol af te leveren in de stad en in de glastuinbouw rond Aalsmeer.

Restwarmte
De provincie, de gemeenten, maar ook energiebedrijven in de regio zijn dat woensdag overeengekomen. Ze stemden in met een eerste ontwerp voor één regionaal net van IJmuiden tot Almere en van Zaanstad tot Aalsmeer. Dat kan op den duur 500.000 woningen verwarmen en vergt een investering van 1,4 tot 1,7 miljard euro.

In Nederland gaat nu net zoveel restwarmte verloren als alle huishoudens samen aan warmte nodig hebben, legt de regionale 'warmte­regisseur' Jan van der Meer uit. Een warmtenet kan vraag en aanbod bij elkaar brengen en veel verspilling voorkomen.

In Amsterdam is stadsverwarming nu vooral te vinden in Zuidoost, Nieuw-West, Noord en IJburg. Andere alternatieven voor gasgestookte cv-ketels, zoals woningen die ook voor verwarming putten uit groene stroom, zijn door de vele gestapelde bouw lastig.

Afkoppelen van gasnet
Amsterdam kondigde onlangs al aan voor 2050 af te stappen van aardgas. Nieuwbouwwijken krijgen geen gasaansluiting meer. Minister Henk Kamp beloofde vorige week de wettelijke aansluitplicht te vervangen voor een recht op een warmteaansluiting.

Met het afkoppelen van bestaande woningen is nog weinig ervaring opgedaan. Amsterdamse woningcorporaties gaan voor 2018 10.000 woningen selecteren die bij uitstek geschikt zijn. De verwachting is dat een groot deel overgaat op stadsverwarming.

Lees het volledige verhaal: Restwarmte uit de industrie straks gebruikt voor stadsverwarming [+]

In het land gaat net zoveel restwarmte verloren als alle huishoudens samen aan warmte nodig hebben