Direct naar artikelinhoud

Lokale VVD-fracties zien een ruimer kinderpardon wél zitten

In de kerk waar een speciale dienst gehouden wordt voor de uitgeprocedeerde familie Tamrazyan hebben Zusters van Liefde uit Tilburg chocoladeletters met de tekst ‘Kinderpardon’ langsgebracht.Beeld Inge van Mill

De druk om 400 in Nederland gewortelde kinderen te laten blijven neemt toe. Lokale VVD’ers stemmen soms tegen de partijlijn in.

Lokale VVD-fracties sluiten zich de laatste maanden vaker aan bij de ‘kinderpardongemeenten’, die Den Haag vragen een oplossing te zoeken voor de naar schatting vierhonderd in Nederland gewortelde asielkinderen. Zij stellen dat uitzetting ‘de lokale gemeenschap kan ontwrichten’ en ‘de ontwikkeling van kinderen geweld aandoet’, in de bewoordingen van de meeste moties.

Daarmee neemt de druk op Den Haag toe om een oplossing te zoeken voor deze kinderen, die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Tel je hun ouders, broers en zussen mee, dan gaat het om ongeveer 1200 mensen. Deze groep belichaamt een gevoelige kwestie in het kabinet. Dat sprak in het regeerakkoord af het kinderpardon niet te versoepelen, tegen de zin van D66 en ChristenUnie. Voor de huidige regeling geldt het meewerkcriterium: frustreerden ouders op enige manier eerdere procedures, dan zit een pardon er niet in.

Voor ons telt het humanitaire argument, we spraken uit het hart
VVD-raadslid Hennie Caarels uit Leusden

Er zijn nu 134 Nederlandse gemeenten die staatssecretaris Mark Harbers (VVD, justitie en veiligheid) om een oplossing voor de 400 kinderen vragen; 32 verwierpen de motie. De rest van de 380 Nederlandse gemeenten heeft zo’n motie (nog) niet behandeld. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van ‘De Goede Zaak’. Dit burgerplatform zwengelde het initiatief aan na de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

De actie nam een vlucht na de zaak van de Armeense kinderen Lili en Howick en de recente petitie voor een ruimer pardon van tv-maker Tim Hofman. Hij biedt volgende week ruim een kwart miljoen handtekeningen aan de Tweede Kamer aan.

Gemeenten waar over kinderpardon gestemd is.Beeld Trouw/Sander Soewargana

Humanitair argument

Opvallend is dat in 22 gemeenten VVD-raadsleden de motie mede­ondertekenden. In zes gemeenten stemde de VVD-fractie verdeeld. CDA-fracties stemmen nog veel vaker tegen de lijn van hun landelijke partij in (zie grafiek). In Elburg namen alle partijen in de raad de kinderpardonmotie aan. Net als in Leusden. Daar zegt VVD-raadslid Hennie Caarels: “Voor ons telt het humanitaire argument, we spraken uit het hart. Al zien wij ook het dilemma, mensen die niet meewerken moet je niet belonen. Daarom moet het meewerkcriterium niet verdwijnen.”

In Tubbergen was de motie voor Gemeentebelangen/VVD geen onderwerp van debat: de fractie stemde voor. “We hebben er niet over nagedacht dat we daarmee tegen het landelijke standpunt ingaan. Wij zijn autonoom en een sociale partij”, zegt fractievoorzitter Norbert van de Graaf.

Humanitair argument
Beeld Trouw/Sander Soewargana

Uitzetting van hier gewortelde kinderen brengt onverantwoorde schade toe, betoogde gisteren een groep van ruim veertig gerenommeerde wetenschappers, onder wie ‘DWDD-professor’, hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de VU. Hun ‘schadenota’ wordt onderschreven door de beroepsverenigingen van pedagogen, psychologen en jeugdartsen. Eerder waarschuwde de Kinderombudsman voor trauma’s bij deze kinderen. Ook de Raad van Kerken pleit deze week voor een ruimhartige toepassing van de ­regels.

Landelijk blijft de VVD erbij dat verruiming van het kinderpardon niet aan de orde is. Kamerlid Malik Azmani begrijpt dat het ‘altijd moeilijk is als kinderen die hier lang verblijven, alsnog het land moeten verlaten. Zeker als dossiers een gezicht krijgen’. Maar de oplossing zit volgens hem in kortere, duidelijke procedures. VVD-staatssecretaris Harbers laat weten kennis te nemen van de moties die gemeenten hem sturen. “Er komt geen verruiming, het is niet aan gemeenten om daarover te beslissen”, aldus een woordvoerder.

Marga Schoots-van Duren

Marga Schoots-van Duren, fractievoorzitter VVD-Elburg

“Bij ons is de kinderpardonmotie onlangs unaniem aangenomen in de raad. Het initiatief kwam van het CDA, die zitten in de coalitie, wij in de oppositie. Ik vind het zeker niet gek dat wij hier anders naar kijken dan de landelijke politiek.

Jongeren moeten veilig kunnen opgroeien, zeker als je hier bijvoorbeeld al tien jaar woont. Voor ons telt het humane argument. Die kinderen zijn van het land van hun ouders vervreemd en voor hen moet er een oplossing in Nederland komen.

Ik ben zelf moeder, mijn zoon zit bij kinderen uit Syrië en Eritrea op school. Dan krijgen die gezinnen een gezicht. Veel van hen doen ontzettend hun best zich aan te passen. Natuurlijk wordt er ook misbruik gemaakt van ons systeem, daar moet je streng in zijn.

Politiek is niet statisch. Zie de dividendbelasting. Soms weten inwoners het beter dan de overheid zelf. Je kunt het vergelijken met de gele hesjes-beweging.
Marga Schoots-van Duren, fractievoorzitter VVD-Elburg

Ik snap dat het voor de staatssecretaris een lastig vraagstuk is, maar binnen de VVD wordt hier verschillend over gedacht. Wat doe je als de uitvoering in de praktijk problemen geeft, ook al staat in het regeerakkoord dat een ruimere regeling niet mag? Dan vind ik bijsturen normaal.

Politiek is niet statisch. Zie de dividendbelasting. Soms weten inwoners het beter dan de overheid zelf. Je kunt het vergelijken met de gele hesjes-beweging. Als steeds meer mensen zich aansluiten, moet er wel beweging komen.”

Lees ook:

Zelfs CNN heeft aandacht voor de non-stop kerkdienst in de Haagse Bethelkapel

De permanente kerkdienst voor het Armeens asielgezin Tamrazyan in de Haagse Bethelkapel gaat vrijdag de zesde week in.Een reportage.

Howick en Lili bewijzen: het kinderpardon is er vooral op papier

De Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) kunnen geen aanspraak maken op het kinderpardon, maar ze hebben nog een kans om in Nederland te blijven. Nadat de rechter vorige week besloot dat zij mogen worden uitgezet, hebben zij asiel aangevraagd. Binnen negentig dagen neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een beslissing over hun verzoek.