Anti-ISIS-coalitie bespreekt wereldwijde dreiging ISIS

De internationale coalitie tegen ISIS wil deze terroristische groepering volledig verslaan. Over de inspanningen die dat vergt spraken minister  en 12 Defensie-collega’s donderdag in het Canadese Ottawa. Nu de militaire strijd op de grond zijn einde nadert, komen er andere vraagstukken in beeld. Daarom spraken de aanwezigen ook over de wereldwijde dreiging van ISIS en gerelateerde groepen.

Afrekenen met ideologie
Bijleveld: “Ik ben trots op wat we met deze coalitie hebben bereikt. Ik verwacht ook veel van onze gezamenlijke inspanningen voor een veilig en stabiel Irak. We moeten beseffen dat we nog niet hebben afgerekend met het gedachtengoed van ISIS. Zelfs niet nu we de terreurorganisatie militair vrijwel hebben verslagen.”

De Defensieministers benadrukten dan ook dat het gevecht nog niet voorbij is. Bijleveld: “Voor blijvende vrede moeten we onze inspanningen voortzetten. Na het militaire succes, is het zaak ook ‘the day after’ te winnen. Daarom blijft Nederland toegewijd aan de strijd tegen ISIS.”

Toekomst
Voor een bestendige toekomst is ook niet-militaire inzet gewenst, zoals wederopbouw en stabilisatie van Irak. Denk daarbij aan capaciteitsopbouw van instituties zoals politie en leger en de re-integratie van oud-strijders. Maar ook diplomatieke betrokkenheid is gewenst, net als verzoening en verantwoording van het land.

De Canadese minister Harjit Saijan en zijn Amerikaanse ambtsgenoot James Mattis zaten de vergadering voor. Op de agenda stonden verder een briefing over de status van de militaire strijd en een update over de actuele politieke en veiligheidssituatie in Syrië en Irak.

Nederland draagt bij aan de strijd tegen ISIS met onder meer militaire adviseurs en trainers in Erbil en Bagdad. Ook zijn 4 Nederlandse F-16’s actief in de luchtcampagne boven Syrië en Irak. De inzet van de F-16's stopt in januari.

Vlnr: De defensieministers James Mattis, Ank Bijleveld-Schouten en Harjit Saijan. (Foto: Defensie)
Vlnr: De defensieministers James Mattis, Ank Bijleveld-Schouten en Harjit Saijan. (Foto: Defensie)