Direct naar artikelinhoud
Reportage

Zelfs CNN heeft aandacht voor de non-stop kerkdienst in de Haagse Bethelkapel

Nederland. Den Haag. 6 december 2018. Speciale dienst wordt er in de Bethelkerk gehouden voor de uitgeprocedeerde familie Tamrazyan, deze wordt geleid door Saskia van Meggelen. Het duizendste kerkasiel uur is ingegaan. VVD-gemeentes kiezen voor ruimer kinderpardon.Foto: Inge van MillBeeld Inge van Mill

De permanente kerkdienst voor het Armeens asielgezin Tamrazyan in de Haagse Bethelkapel gaat vrijdag de zesde week in.

Morgenochtend zitten de eerste duizend uur erop – hoeveel er nog bijkomen kan de organisatie met geen mogelijkheid zeggen, maar ook de Kerst is geregeld. Op Kerstmorgen gaat René de Reuver voor, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Met de non-stop kerkdienst willen de Haagse Protestantse Kerken voorkomen dat de uitgeprocedeerde familie het land wordt uitgezet. De ouders en hun drie kinderen verblijven er op zolder, hiervoor zaten ze vier weken in de vrijgemaakt-­gereformeerde kerk in Katwijk, waarin ze actief waren.

De permanente dienst trekt wereldwijd belangstelling. Vorig weekend was het Haagse kerkasiel bij de Amerikaanse nieuwszender CNN

Tegen de 550 voorgangers hebben de afgelopen weken dag en nacht ieder een ‘blok’ van twee uur gevuld met een vorm van een kerkdienst. Gisteren leidde de preses van de Protestantse Kerk in Nederland, Saskia van Meggelen,  een dienst. De PKN steunt de actie.

De katholieke bisschoppenconferentie heeft geen standpunt ingenomen. Er gaan wel priesters voor, net als dominees van vele gezindtes: ook vrijgemaakt-gereformeerd en Nederlands-gereformeerd, doopsgezind en remonstrants. Kerkelijke gemeenten adopteren af en toe een nacht met hun predikant en een paar kerkgangers.

CNN

De permanente dienst trekt wereldwijd belangstelling. Vorig weekend was het Haagse kerkasiel bij de Amerikaanse nieuwszender CNN, deze week wilden zes internationale persbureaus een kijkje nemen. “En ook China en Japan hangen aan de lijn”, zegt Theo Hettema, voorzitter van de algemene kerkeraad van de Haagse Protestantse Kerk.

De woordvoerder van Harbers spreekt van een uitzichtloze situatie

De Haagse kerken zien het kerkasiel als tijdelijk middel om voor dit gezin een goede oplossing te vinden. Achter de schermen wordt er met de overheid gesproken. Daarover wil Hettema niet meer kwijt dan dat dit ‘een mooi gesprek’ is. De woordvoerder van staatssecretaris Mark Harbers (VVD, justitie en veiligheid) meldt dat diens inzet van deze ‘dialoog’ is dat het gezin terugkeert naar Armenië. Harbers zei eerder dat de kinderen nu, door in de kerk te schuilen, niet kunnen werken aan hun toekomst. “Hij heeft een ander idee van hun toekomst dan zij”, zegt Hettema van de Haagse kerken. Volgens hem put het gezin veel troost en kracht uit de diensten, maar het gedwongen binnenblijven en de onzekerheid vallen hun zwaar. En van studeren komt het in deze omstandigheden nauwelijks.

Hoe verder?

De woordvoerder van Harbers spreekt van een uitzichtloze situatie. Hij wil geen antwoord geven op de vraag of de overheid daar een eind aan gaat maken. Maar hij zegt wel dat de dienst terugkeer en vertrek niet ‘in de bosjes’ ligt. “En wij gaan ze ook niet met geweld uit de kerk halen.”

De kerkdienst kan volgens Hettema pas stoppen als er een bevredigende oplossing is voor het gezin. “Wij denken weleens: poeh, hoe moet dit verder. Maar daar laten we ons niet door leiden. De momenten van taaiheid worden gecompenseerd door momenten dat je zegt: wauw, wat is dit geweldig.”

Lees ook:

Kerkasiel: ook ’s nachts draagt de predikant een toga

Soms zit er maar een handjevol kerkgangers. Maar de dienst in de Bethelkapel die moet voorkomen dat een gezin het land wordt uitgezet, gaat hoe dan ook door. De hele nacht.

Dominee over kerkasiel: Mijn eerste gedachte: dit gaat erg ver

De bijzondere vorm van kerkasiel in de Haagse Bethelkapel krijgt steun van de Protestantse Kerk Nederland. Maar hoe denken predikanten en kerkleden erover? Trouw deed een rondgang.