Direct naar artikelinhoud
ColumnSheila Sitalsing

Eén ding staat vast: de nieuwe koude oorlog wordt een technologieoorlog

Eén ding staat vast: de nieuwe koude oorlog wordt een technologieoorlog

Thuis mocht er vorig jaar geen smartphone van Huawei komen, want ik woon met iemand die verstand heeft van die dingen en volgens hem is het niet ondenkbaar dat via zo’n Huaweitje allerhande privédata terecht zou kunnen komen bij de voltallige Chinese Communistische Partij. (Al zei hij er ook eerlijk ‘Al weten we dat niet zeker’ bij).

Nu word ik al beloerd door Mark Zuckerberg, de hardleerse viezerik, en achtervolgd door Google en afgeluisterd door het piepkleine Rusje dat zich heeft verstopt in mijn toetsenbord, dus ik zag het probleem niet zo. Bovendien: waren het niet juist de Amerikanen die Huawei-apparatuur hadden gehackt, en heeft die smerige NSA onze eigenste Angela Merkel niet jarenlang afgeluisterd, of telt het niet wanneer de Amerikanen het doen? Toch: die Huawei is er niet gekomen.

Zo miste de campagne tegen Huawei ook bij ons thuis zijn uitwerking niet. De FBI, de NSA en de CIA waarschuwen al langer tegen het gebruik van producten en diensten van Huawei en ZTE, die andere Chinese tech-gigant. Want deze bedrijven zouden ‘een verlengstuk van de Chinese overheid’ zijn, ze zouden ‘data bewerken of stelen’ en ze zouden al doende ‘onopgemerkt spionage’ bedrijven.

Prompt sloot de Australische overheid Huawei uit van het opzetten van een 5G-netwerk in Australië, want ze willen daar geen Chinezen in hun essentiële infrastructuur. Eerder weerden Duitsland en Frankrijk Huawei van aanbestedingen. British Telecom wil binnen twee jaar alle Huawei-apparatuur verwijderd hebben uit zijn 4G-netwerk, schreef de Financial Times deze week. Amerikaanse ambtenaren reizen dezer maanden langs Duitsland, Italië, Japan en andere bondgenoten waar Amerika militaire bases heeft, zo schreef The Wall Street Journal onlangs. Daar fluisteren ze indringend: neem vooral geen apparatuur of diensten van Huawei af.

In Nederland is Huawei nog overal: het beheert het 4G-netwerk van T-Mobile, doet de wifi in het Ajaxstadion, werkt samen met KPN.

Donderdag werd bekend dat Meng Wanzhou, de financiële topvrouw van Huawei, afgelopen weekend in Canada is gearresteerd op instigatie van de VS. Ze zou verantwoordelijk zijn voor schendingen door Huawei van het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Iran.

Als het omgekeerde zou zijn gebeurd – Ruth Porat, cfo van Alphabet, is op aandringen van de Chinese overheid opgepakt in Kuala Lumpur wegens het ophitsen van Oeigoeren – zou er hier moord en brand worden geschreeuwd. Iets dergelijks deden de Chinezen gisteren dan ook. Mengs burgerrechten zijn geschonden, brieste de Chinese ambassade in Canada. Het was hartverwarmend om Chinese regeringsvertegenwoordigers het begrip ‘burgerrechten’ te horen bezigen.

De kruistocht tegen Huawei past in Trumps consistente, mercantilistische beleidslijn tegen alle internationale gremia die China een, al dan niet vermeende, voorsprong geven. Dat zou je kunnen zien als een staaltje ordinaire bescherming van economische belangen in de oude wereld, marktprotectie, illegale uitsluiting van de nieuwe concurrent en aloude buitenlanderhaat tegen ‘de Aziaat’. Verpakt als ‘veiligheidszorgen’.

Je zou het ook kunnen zien als gezond wantrouwen tegen een opkomende, onvrije staat, die zich weinig aan de democratische spelregels en internationale afspraken gelegen laat liggen en in hoog tempo grondstoffen opkoopt en macht omkoopt in arme landen in Afrika en Latijns Amerika.

Het één sluit het ander niet uit. Eén ding staat vast: de nieuwe koude oorlog wordt een technologieoorlog.