De Belgische premier Charles Michel
NOS NieuwsAangepast

Belgisch parlement achter VN-migratiepact, dwingt premier tot kleur bekennen

Met grote meerderheid - 107 stemmen voor en 36 tegen - heeft het Belgisch parlement de regering van premier Michel gevraagd akkoord te gaan met het VN-migratiepact.

Daarnaast scherpte het parlement de resolutie via een amendement aan, waarin het kabinet wordt gevraagd zich expliciet achter het pact te scharen bij de bijeenkomst over het pact, volgende week in Marrakesh. Michel kan het ook nog opschuiven naar 19 december, wanneer in New York bij de Algemene Vergadering van de VN het pact definitief zal worden aangenomen.

Daarmee neemt de druk op premier Michel toe. Als hij namens de Belgische regering instemt met het pact betekent dat nagenoeg zeker de val van zijn kabinet.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is het inmiddels niet meer de vraag of dat gebeurt, maar wanneer. "Het is alleen afwachten wie de draai aan het stuur geeft om de auto te laten crashen", zegt hij.

Crisis door botsing met N-VA

Michels grootste coalitiepartner, de Vlaams-nationalistische N-VA, is het namelijk pertinent oneens met het migratiepact. Daardoor woedt er sinds maandag een crisis in de Belgische politiek.

Het document - dat volgens de tekst op geen enkele manier juridisch bindend is - is een intentieverklaring voor beter migratiebeleid in de toekomst, waarover meer dan 180 landen de afgelopen jaren discussieerden onder leiding van de VN. De afgelopen weken zijn verschillende landen afgehaakt. Australië, Israël, Bulgarije, Estland, Hongarije, Israël, Italië, Tsjechië, Oostenrijk, Polen, de Verenigde Staten en Zwitserland steunen het VN-pact (voorlopig) niet.

De N-VA vreest dat het document een aanzuigende werking zal hebben op migranten. "We steunen het Europese migratiebeleid al lang niet meer", zei N-VA-voorzitter Bart de Wever maandag. Om daarop te laten volgen: "Een regering die naar Marrakesh gaat, steunen we niet."

Sindsdien wordt er door premier Michel koortsachtig gezocht naar een oplossing, waarbij hij zo min mogelijk kleur probeert te bekennen.

In zijn toespraak vanavond in het kabinet was hij al uitermate voorzichtig in zijn woordkeuze. Hij benadrukte hoe dan ook naar Marrakesh af te reizen, maar bleef vaag over of hij daar het standpunt van het Belgische parlement of zijn kabinet zou uitdragen.

De N-VA haalde gisteren wel wat druk van de ketel door het standpunt over het pact iets af te zwakken. Fractievoorzitter van de N-VA Peter De Roover vond het onnodig de regering te laten vallen over het pact, zei hij.

Morgen staat er een ministerraad op het programma en dan zal volgens De Roover worden vastgesteld dat er geen consensus is in het kabinet. "De regering zal niet naar Marrakesh gaan en België zal niet aan het pact gebonden zijn", zei hij.

New York

Correspondent Sander van Hoorn denkt dat alle inspanningen hoogstens het onvermijdelijke uitstellen: "Er wordt alles aan gedaan om Marrakesh wat te ontzenuwen. Michel hoeft daar ook geen handtekening te zetten en hij kan, als hij wil, het woord laten passeren. Maar in New York moet er wel getekend worden."

Van Hoorn denkt niet dat Michels regering in aanloop naar dat moment tegen nog een crisis bestand is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl