Translate

donderdag 6 december 2018

De duurste koffie ter wereld Kopi Luwak 600 euro per kilo gemaakt door civetkatten van hun uitgekakte koffiebonen


Dieren steeds meer uitgebuit ook voor Kopi Luwak of te wel 'kak koffie'


U heeft er vast wel eens van gehoord: Kopi Luwak, de koffie die gemaakt wordt van door civetkatten uitgekakte koffiebonen en uitsluitend door de beau monde wordt genuttigd. Nu blijkt dat de exclusiviteit van het bakkie pleur deels op gebakken lucht is gebaseerd en dat een enorm aantal civetkatten wordt uitgebuit.

 Veel meer informatie over de kak koffie van de zwaar mishandelde civetkatten:
https://www.worldanimalprotection.nl/search?query=civetkatten

Kopi Luwak staat bekend als de duurste koffie ter wereld vanwege haar merkwaardige productieproces. Hierbij eet de katachtige luwak rode koffiebessen die vervolgens als uitwerpselen worden gesleten aan de rijkeren der aarde. Vanwege de fermentatie in het maag-darm kanaal van het beestje zouden de koffiebonen namelijk een exquisiete smaak verkrijgen.
Ooit ontdekte plantagewerkers in het door Nederland gekoloniseerde Indonesië de speciale koffie. Hen werd verboden de normale koffiebonen te plukken, waardoor ze genoodzaakt waren op hun knieën in de stront van de luwaks te harken voor hun dagelijkse dosis cafeïne.

Normaal gesproken kosten de bonen tussen de $200 en $600 per kilo, maar voor een Vietnamese variant van in het wild levende luwaks  legt u al zo’n $6.600 neer. De kers op de  taart is verkrijgbaar in het Britse warenhuis Harrods, waar een in 24-karaats goudfolie gehuld zakje meer dan $10.000 kost. De exorbitante prijzen zouden noodzakelijk zijn omdat er jaarlijks slechts 500 kilo aan bonen zou worden opgeleverd. Onzin, zo toont onderzoek van journalisten en dierenrechtenactivisten aan. Zo zou naar schatting jaarlijks zo’n 50 ton van het goedje op de markt komen, afkomstig uit Indonesië, Vietnam, de Filippijnen en China.

 Uitgepoepte bessen
Hoewel er ook ethisch verantwoorde producenten van Kopi Luwak zijn, blijkt dat veel takken van de industrie de civetkatten onder erbarmelijke omstandigheden uitbuiten. Om aan de vraag naar de koffie te voldoen worden ze in minuscule kooien gesmeten en krijgen ze uitsluitend koffiebessen te eten. Hierdoor zouden de beestjes stressgevoelig zijn en vatbaar voor ziektes. In 1991 introduceerde de Britse koffiehandelaar Tony Wild de merkwaardige koffie in Europa. Tegenwoordig wil hij de koffieconsumptie dan ook stoppen omdat civetkatten zo worden uitgebuit.

Overigens heeft de Universiteit van Florida een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig – en dus veel goedkoper - kan worden geproduceerd. Deze variant, Coffee Primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie. Voor fervente Kopi Luwak-drinkers wellicht een waardig alternatief.

Met dank aan:http://www.quotenet.nl/Redactie/Auteurs/Stijn-van-Wonderen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten