Binnenland
  • 3
Een kwart eeuw geleden pleegde de myste­rieuze terreurgroep RaRa haar zwaarste en meest professionele aanslag, diep in het ministerie van Sociale Zaken. Een reconstructie, met onder anderen Pieter-Jaap Aalbersberg, toen recherchechef, nu korpschef.In de nacht van 30 juni op 1 juli 199 ...

2 maanden geleden door francaise

REAGEER MET EEN EMOJI
2
LEES MEER OVER

Duyvendak .. groen links.. was verdachte

1 chouffleur    
2 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

Vind dat iedereen dit moet weten daarom heb ik het bericht geplaatst.

2 francaise    
2 maanden geleden door francaise
1
Meld

'Duyvendak was betrokken bij RaRa'
AMSTERDAM Het donderdag afgetreden Tweede-Kamerlid van GroenLinks, Wijnand Duyvendak, speelde een sleutelrol binnen de terreurorganisatie RaRa. Dat onthulden medewerkers van opsporings- en inlichtingendiensten tegenover De Telegraaf.

Aanslagen
Afgelopen week ontkende Duyvendak nog ten stelligste iedere betrokkenheid bij de terreurorganisatie die tal van aanslagen pleegde in de jaren tachtig.
RaRa manifesteerde zich voor het eerst met de brand van de Makro in Duivendrecht, in 1985. Ruim een jaar later sloeg de groep opnieuw drie maal toe, waaronder wederom in Duivendrecht. Een ander slachtoffer van de RaRa-terreur was Shell Nederland. Tientallen Shell-stations werden, verspreid over het land, aangevallen. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van fosforbommen.
Later trok RaRa ten strijde tegen het asielbeleid met een aanslag in 1991 op het huis van toenmalig staatssecretaris van Justitie Aad Kosto in Grootschermer. Amsterdamse kraakpanden dienden voor al deze aanslagen als uitvalsbases. Wijnand Duyvendak woonde destijds in het kraakpand De Groote Keijser in Amsterdam.
BVD-dossier
De BVD had in de jaren negentig al een vuistdik dossier over Duyvendak. Hij zou volgens de geheime dienst betrokken zijn geweest bij zowel de Makro-branden als de Shell-aanslagen. Duyvendak zat er heel diep in en speelde een sleutelrol binnen het netwerk.
Hij had zijn sporen toen al verdiend als lid van Onkruit. Enkele figuren die later bekend zouden worden als RaRa-verdachten, behoorden in die tijd tot zijn intimi.

3 chouffleur    
2 maanden geleden door chouffleur
2
Meld

Een groene minner actief..

4 chouffleur    
2 maanden geleden door chouffleur
1
Meld

@4
Ja, dat willen die linke linksen liever niet lezen.....

5 loki zegt    
2 maanden geleden door loki zegt
0
Meld

Duyvendak krijgt taart in gezicht
Voormalig Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft woensdag bij de presentatie van zijn boek ‘Klimaatactivist in de politiek’ een taart in zijn gezicht gekregen.

ANP20 augustus 2008, 16:45
Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van de extreem-rechtse groep Voorpost pamfletten met de kop ‘terrorist’ en de tekst 'Duyvendak moet opstappen' in het publiek.

De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier, een jongen met een zwarte baseballpet. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd. Duyvendak liet na het incident weten aangifte te zullen gaan doen.

Nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt, kon Duyvendak, die onlangs opstapte als Kamerlid, zijn toespraak vervolgen. Hij zei met iedereen in debat te willen gaan over klimaatverandering, zelfs met de taartgooier.

Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Duyvendak bleef erbij het een goed idee te vinden een boek te schrijven over klimaatverandering, ook omdat het huidige kabinet veel te weinig doet om die tegen te gaan.

Over de commotie die ontstond door de aangekondigde publicatie van zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn. Hij gaf aan dat te hebben onderschat. Hij stelde nogmaals dat acties zich altijd binnen de wet moeten afspelen. Maar tot zijn verbijstering geldt voor veel mensen het gezegde ‘eens een dief, altijd een dief’.

Duyvendak hekelde ondermeer een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij 'de Nederlandse Gerry Adams van Sin Feinn' werd genoemd, een artikel op GeenStijl dat hem bestempelde als de 'Karadzic van extreem links' en een verhaal uit de Telegraaf (.pdf) waarin werd beweerd dat in een kraakpand waar hij woonde sperma gemixt zou zijn.

Voorafgaand aan de presentatie had Duyvendak al gezegd actief te blijven voor zijn partij GroenLinks. Ook zal hij blijven strijden tegen klimaatverandering. Hoe hij zich voor GroenLinks in blijft zetten, kon Duyvendak nog niet zeggen, maar hij gaf wel aan buiten de politiek actief te worden.

6 chouffleur    
2 maanden geleden door chouffleur
0
Meld

En na de Makro aanslagen werd het stil en zijn ze opgegaan in de AFA en Antifa

7 Zie Hier    
2 maanden geleden door Zie Hier
0
Meld

Brandstichting, poging tot moord, bomaanslagen, moord, etc ... allemaal links NL.

10 Herr Wolf    
2 maanden geleden door Herr Wolf
1
Meld

Google operatie Gladio en RARA en bedank uw overheid.

11 Drs. Mezun    
2 maanden geleden door Drs. Mezun
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Mueller heeft bewijzen dat Trump-adviseur Sto...
Roger Stone, een oude vriend en al lange tijd...

1 dag geleden door Nu.nl

Gele hesjes acte 14 live
Al in meerdere steden akties

18 uur geleden door dloops

Gele hesjes scanderen antisemitische leuzen n...
Voor het veertiende weekeinde op rij hebben d...

8 uur geleden door AD

De Brexit kost de Britten bijna een miljard....
De Brexit dreigt hét politieke en economische...

13 uur geleden door WijzeDwaas

De bevolking in Afrika verdubbelt, hoe gaan w...
Binnen 30 jaar is de bevolking van Afrika mee...

14 uur geleden door Crezee


ADVERTENTIE


Laatste reacties
handsfree
Kamer: doe meer om ouders te overtuigen van b...
Ik zou wel medestanders willen vinden voor he...

12 minuten geleden door handsfree

jodelatedieho
Woordvoerder Buitenlands Zaken ziet af van VN...
@1,dat is voor de dame in kwestie helaas ...

30 minuten geleden door jodelatedieho

handsfree
Woordvoerder Buitenlands Zaken ziet af van VN...
Je kunt er natuurlijk allerlei andere redenen...

33 minuten geleden door handsfree

Spraypaint
Ann Coulter haalt uit naar Trump: "De enige n...
@55, klopt, ik schat een maand of 2 terug. ...

40 minuten geleden door Spraypaint

Wylde Gjert
FvD wint leden, VVD verliest: ‘Identiteit i...
@4 Zit niet zo te zeiken Mac. FvD lijkt me ni...

ongeveer 1 uur geleden door Wylde Gjert

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig