Binnenland
  • 3
Een kwart eeuw geleden pleegde de myste­rieuze terreurgroep RaRa haar zwaarste en meest professionele aanslag, diep in het ministerie van Sociale Zaken. Een reconstructie, met onder anderen Pieter-Jaap Aalbersberg, toen recherchechef, nu korpschef.In de nacht van 30 juni op 1 juli 199 ...

11 dagen geleden door francaise

REAGEER MET EEN EMOJI
2
LEES MEER OVER

Duyvendak .. groen links.. was verdachte

1 chouffleur    
11 dagen geleden door chouffleur
2
Meld

Vind dat iedereen dit moet weten daarom heb ik het bericht geplaatst.

2 francaise    
11 dagen geleden door francaise
1
Meld

'Duyvendak was betrokken bij RaRa'
AMSTERDAM Het donderdag afgetreden Tweede-Kamerlid van GroenLinks, Wijnand Duyvendak, speelde een sleutelrol binnen de terreurorganisatie RaRa. Dat onthulden medewerkers van opsporings- en inlichtingendiensten tegenover De Telegraaf.

Aanslagen
Afgelopen week ontkende Duyvendak nog ten stelligste iedere betrokkenheid bij de terreurorganisatie die tal van aanslagen pleegde in de jaren tachtig.
RaRa manifesteerde zich voor het eerst met de brand van de Makro in Duivendrecht, in 1985. Ruim een jaar later sloeg de groep opnieuw drie maal toe, waaronder wederom in Duivendrecht. Een ander slachtoffer van de RaRa-terreur was Shell Nederland. Tientallen Shell-stations werden, verspreid over het land, aangevallen. Daarbij werd onder meer gebruikgemaakt van fosforbommen.
Later trok RaRa ten strijde tegen het asielbeleid met een aanslag in 1991 op het huis van toenmalig staatssecretaris van Justitie Aad Kosto in Grootschermer. Amsterdamse kraakpanden dienden voor al deze aanslagen als uitvalsbases. Wijnand Duyvendak woonde destijds in het kraakpand De Groote Keijser in Amsterdam.
BVD-dossier
De BVD had in de jaren negentig al een vuistdik dossier over Duyvendak. Hij zou volgens de geheime dienst betrokken zijn geweest bij zowel de Makro-branden als de Shell-aanslagen. Duyvendak zat er heel diep in en speelde een sleutelrol binnen het netwerk.
Hij had zijn sporen toen al verdiend als lid van Onkruit. Enkele figuren die later bekend zouden worden als RaRa-verdachten, behoorden in die tijd tot zijn intimi.

3 chouffleur    
11 dagen geleden door chouffleur
2
Meld

Een groene minner actief..

4 chouffleur    
11 dagen geleden door chouffleur
1
Meld

@4
Ja, dat willen die linke linksen liever niet lezen.....

5 loki zegt    
11 dagen geleden door loki zegt
0
Meld

Duyvendak krijgt taart in gezicht
Voormalig Kamerlid Wijnand Duyvendak heeft woensdag bij de presentatie van zijn boek ‘Klimaatactivist in de politiek’ een taart in zijn gezicht gekregen.

ANP20 augustus 2008, 16:45
Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van de extreem-rechtse groep Voorpost pamfletten met de kop ‘terrorist’ en de tekst 'Duyvendak moet opstappen' in het publiek.

De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier, een jongen met een zwarte baseballpet. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd. Duyvendak liet na het incident weten aangifte te zullen gaan doen.

Nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt, kon Duyvendak, die onlangs opstapte als Kamerlid, zijn toespraak vervolgen. Hij zei met iedereen in debat te willen gaan over klimaatverandering, zelfs met de taartgooier.

Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Duyvendak bleef erbij het een goed idee te vinden een boek te schrijven over klimaatverandering, ook omdat het huidige kabinet veel te weinig doet om die tegen te gaan.

Over de commotie die ontstond door de aangekondigde publicatie van zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn. Hij gaf aan dat te hebben onderschat. Hij stelde nogmaals dat acties zich altijd binnen de wet moeten afspelen. Maar tot zijn verbijstering geldt voor veel mensen het gezegde ‘eens een dief, altijd een dief’.

Duyvendak hekelde ondermeer een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij 'de Nederlandse Gerry Adams van Sin Feinn' werd genoemd, een artikel op GeenStijl dat hem bestempelde als de 'Karadzic van extreem links' en een verhaal uit de Telegraaf (.pdf) waarin werd beweerd dat in een kraakpand waar hij woonde sperma gemixt zou zijn.

Voorafgaand aan de presentatie had Duyvendak al gezegd actief te blijven voor zijn partij GroenLinks. Ook zal hij blijven strijden tegen klimaatverandering. Hoe hij zich voor GroenLinks in blijft zetten, kon Duyvendak nog niet zeggen, maar hij gaf wel aan buiten de politiek actief te worden.

6 chouffleur    
11 dagen geleden door chouffleur
0
Meld

En na de Makro aanslagen werd het stil en zijn ze opgegaan in de AFA en Antifa

7 Zie Hier    
11 dagen geleden door Zie Hier
0
Meld

Brandstichting, poging tot moord, bomaanslagen, moord, etc ... allemaal links NL.

10 Herr Wolf    
11 dagen geleden door Herr Wolf
1
Meld

Google operatie Gladio en RARA en bedank uw overheid.

11 Drs. Mezun    
11 dagen geleden door Drs. Mezun
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Nederland wordt voller, armer en islamitische...
Als partijen als D66 en GroenLinks hun zin kr...

18 uur geleden door Kiki

Mars tegen Marrakesh: Eigen volk eerst
Volgens de Belgische politie hebben 5500 mens...

17 uur geleden door AD

Vanaf volgend schooljaar ook gratis vaccin te...
Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aa...

20 uur geleden door kwatta

Melania Trump vreest voor Donalds gezondheid...
Melania Trump maakt zich zorgen over de stres...

21 uur geleden door Denisova

Russen laten wel zien wat er vandaag in Bruss...
westerse media doen alsof hun neus bloed, het...

8 uur geleden door leefvandaag


ADVERTENTIE


Laatste reacties
E.Meel
Undercover op 'bootvluchtelingeneiland' Manus...
@2 Dat valt te bezien. Als de zaak door de ad...

1 minuut geleden door E.Meel

rabartels
Weer schrijft Rutte open brief aan alle Neder...
Dan had je marrakeh niet moeten tekenen ...

1 minuut geleden door rabartels

De Ruyters van Michiel
Nederland stopt wapenexport naar Saoedi-Arabi...
De Ruyters zeggen: " En vervolgens wordt het ...

2 minuten geleden door De Ruyters van Michiel

Vaartuig
GroenLinks geeft 500 uitgeprocedeerdiërs ALL...
Belachelijk! Ik val steeds minder voor dit so...

4 minuten geleden door Vaartuig

De Ruyters van Michiel
De gifpillen van Ollongren (video)...
De Ruyters zeggen: "Moet je eerst eens kijke...

4 minuten geleden door De Ruyters van Michiel

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig