Direct naar artikelinhoud
column

Iedereen is voor de wetten en de rechten die in Nederland gelden volstrekt gelijk

Sylvain EphimencoBeeld Maartje Geels

Dat Trouw uitgerekend op 5 december een ruim interview met de leider van de anti-Zwarte Piet-beweging (Kick Out Zwarte Piet) Jerry Afriyie plaatste, kun je misschien als een statement opvatten. 

Op de sociale media sloeg gisteren hier en daar de vlam in de pan en sommige reacties op de facebookpagina van de krant waren nogal woest. Ik kreeg zelfs een paar mails van abonnees die zeiden de krant te gaan opzeggen. In dergelijke gevallen luidt mijn antwoord altijd krachtig en onveranderd: alsjeblieft niet doen! Ik bekijk het meer vanuit een journalistiek perspectief: wat heeft het interview te bieden? Laat ik de volgende passage citeren: “Hoe vaak hebben we niet gezegd dat Nederland een racisme-probleem heeft? Hoe vaak hebben we het niet gehad over witte privileges? Maar het wordt genegeerd. De massa kijkt weg.[...] Voor ons is het onbegrijpelijk dat we met minder rechten dan witte Nederlanders moeten leven.”

De Trouw-redactie wordt door Nourhussen feitelijk als halve racist neergezet. De wereld op zijn kop.

Het eerste deel van het citaat klinkt als het vertrouwde riedeltje van dat soort activisten. Nederland weet het niet, beseft het niet en – vooral – wil het niet accepteren maar heeft een racisme-probleem. Maar wat mij nogal prikkelt is de laatste zin. Het is wat je in een clichétaal een aperte leugen mag noemen: Nee, zwarten leven in Nederland niet met minder rechten dan blanken. Iedereen is voor de wetten en de rechten die in het land gelden volstrekt gelijk. Als je dit soort onbeschaamde nonsens in eigen kring en daar buiten propageert, krijg je een verscheurde samenleving zoals die zich de laatste tijd lijkt zich af te tekenen.

Jerry Afriyie heeft een sterke binding met zijn land van oorsprong Ghana, dat hij als 11-jarige verliet (omdat men in Ghana dacht dat je in Europa nooit honger kon krijgen, zei hij in een interview). Zijn moeder woont er nog en Afriyie gaat ernaartoe met vakantie. Kennelijk raakte hij al vroeg in Nederland teleurgesteld en hij zei in een interview zich meer Ghanees dan Nederlander te voelen. Mag. Maar dan zou hij, naast in Nederland, zijn activistische talenten ook in Ghana kunnen gebruiken. Daar is geen Zwarte Piet-kwestie, maar het laatste rapport van Amnesty International over Ghana, waarin het gaat om de doodstraf en de harde repressie van homo’s, biedt mogelijkheden.

Ik moet wel zeggen dat ik de laatste dagen nog voorzichtiger ben geworden als het om beschuldigingen van racisme gaat. Zo zegt nu ex-Trouwcolumniste Seada Nourhussen dat haar vertrek bij Trouw niet met een plotselinge toename ‘van racistische tirades’ te maken had. Een column van ombudsman Adri Vermaat en een interview door Leonie Bree­baart bevielen haar niet. Bovendien was de witte redactie van Trouw te weinig bezig met haar ‘kwetsbare positie van zwarte, vrouwelijke opiniemaker’. Een zware aanval op de Trouw-redactie die door Nourhussen feitelijk als halve racist wordt neergezet. De wereld op zijn kop, als ik zeggen mag. Het lijkt er wel op dat hoe meer je je begripvol opstelt, hoe reëler de kans is dat je ooit door je beschermeling wordt gebeten.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees meer columns op trouw.nl/ephimenco.

Lees ook:

Jerry Afriyie wil geen ruzie, liever praten

Het begon met kinderen in Amsterdam-Zuidoost die zich geen Nederlander voelen. Om dat te veranderen begon Jerry Afriyie in 2011 met zijn strijd tegen Zwarte Piet, symbool van ongelijkheid. En hij gaat door.