Plaag van diefstallen in Brusselse treinstations: zo snel ben je je bagage kwijt

Elke dag maken gauwdieven en zakkenrollers minstens tien slachtoffers in Brusselse stations. Vooral in het Zuidstation woedt een echte plaag. Onlangs waren er zelfs 30 feiten op één dag. Opvallend: sommige daders gaan zelfs zo koelbloedig te werk dat ze een portefeuille stelen, het geld er uit halen en hem dan terug steken. Of ze maken van een moment van onoplettendheid gebruik om er met een tas vandoor te gaan, zoals te zien is op recente bewakingsbeelden.

tg

Het aantal geregistreerde gauwdiefstallen aan het Brusselse Noordstation is in de eerste acht maanden van 2018 toegenomen met 82 procent. Minstens zo erg is het gesteld in Brussel Zuid, het drukste station van ons land. Daar werden eind november op één dag zelfs 30 feiten gepleegd. Ook in andere Belgische stations kent men het probleem, maar lang niet zo erg als in Brussel.

Wanneer passagiers op hun trein, tram, bus, metro of taxi staan te wachten in of rond het station, slaan gauwdieven genadeloos toe. Ze maken gebruik of misbruik van een moment van onoplettendheid. Of botsen bijvoorbeeld opzettelijk tegen hun slachtoffer, excuseren zich en stelen intussen zijn of haar portefeuille. Anderen pakken gewoon tassen mee terwijl de eigenaar op zijn gsm zit te tokkelen.

“De daders werken meestal in groepjes. De eigenlijke dief geeft de buit direct door aan een medeplichtige die er mee naar buiten loopt”, zegt een hoofdinspecteur van de federale politie. Agil, een speciale sectie van de spoorweg­politie, doet wat ze kan maar is onderbemand, klinkt het.

Opvallend, zeggen speurders, is dat daders ook steeds stoutmoediger worden. Het gaat vaak om rondtrekkende daders die geregeld van werkterrein veranderen. “Eens we ze in de gaten krijgen, verhuizen ze van station en worden ze vervangen”, klinkt het.

“Als we een aangifte krijgen, wordt er direct gekeken of we de dader nog kunnen vinden. Daarvoor worden onder meer de camerabeelden bekeken. Als het slachtoffer de diefstal niet direct opmerkte, kunnen daders ook rustig verder werken en nieuwe slachtoffers maken. Daders doen soms ook verschillende trein- en metrostations per dag aan”, klinkt het nog.

© rr

Uit de criminaliteitscijfers van de federale politie blijkt dat vorig jaar 23.658 mensen het slachtoffers werden van zakkenrollers in ons land. Dat zijn er bijna 65 per dag.

LEES OOK.Na de zware criminelen, viseert Francken nu illegale winkeldieven

De beste raad die we kunnen geven, is je spullen in het oog houden, zeggen politie en Besafe.be van de FOD Binnenlandse Zaken. Zeker op drukke plaatsen zoals stations of luchthavens.

Andere tips zijn:

• Persoonlijke zaken en documenten die je niet nodig hebt, laat je beter thuis.

• Draag je handtas of rugzak bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiting naar de binnenzijde).

• Stop geen waardevolle voorwerpen in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde. Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.

• Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in je omgeving.

• Gauwdieven werken vaak als team: de ene zorgt voor afleiding terwijl de andere steelt. Wees dus waakzaam als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je botsen.

• Hou je abonnement, rittenkaart of geld klaar als je het openbaar vervoer gaat nemen.

• Ben je toch slachtoffer van gauwdiefstal, probeer dan de schade te beperken. Blokkeer zo snel mogelijk je bankkaarten via Card Stop op het nummer 070 344 344, je identiteitskaart via Doc Stop op het nummer 0800 2123 2123 en je simkaart via je gsm-operator. Doe ook altijd aangifte bij de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen