Je moet al van de planeet Mars komen om nog nooit van cryptomunten gehoord te hebben. Of je zou behoren tot een van de laatste stammen ter wereld in bijvoorbeeld het Amazonegebied in Brazilië. Zoals in het Massacó gebied in Rondônia waar naar schatting nog  300 ongecontacteerde Indianen wonen. Volledig zelfbedruipend en dan valt ons als (zogenaamd) beschaafde westerlingen alvast één zaak op. Deze mensen hebben géén geld nodig. Er is toch niets te koop en ze hebben ook niets van onze (zogenaamd weer) moderne wereld nodig. Maar u en wij wel. Helaas misschien soms want geld verstoort nogaleens de intermenselijke relaties. Doch dat is de realiteit. Onze realiteit. Ook weer helaas is er heel wat mis met ‘ons’ (papier)geld. Net daarom werden cryptomunten gecreëerd. Cryptovaluta, digitaal geld.

De tweede zullen de eerste zijn?

Het zijn trouwens geen echte ‘munten’ of biljetten want je kunt ze niet vastpakken, dat betekent ook digitaal. De illustere onbekende Satoshi Nakamoto (man, vrouw of groep) gaf er de aanzet toe in zijn white paper van 9 pagina’s en zo zag in 2008 de bitcoin het licht. Met een geniale techniek die double spending verhindert. Door middel van blockchaintechniek, die werkt als een soort onfeilbaar logboek. Bitcoin kopen kreeg vooral de laatste jaren voor 2018 veel navolging in de vorm van altcoins, zoals Vechain, Chainlink en Ethereum, dit zijn letterlijk alternatieve coins. De meeste zijn klonen van de oorspronkelijke bitcoin (BTC) omdat succes aantrekt en imitatie oproept. Maar ook stimuleert tot verbetering, aanpassing. Aanleiding geeft tot nieuwe Ideeën en soms kan daarmee zelfs het oorspronkelijke overtroffen worden. In gebruiksgemak, snelheid, kostenbesparing en zo meer.

Bitcoin en Ripple

Zo is de Ripple (symbool op de cryptobeurzen is XRP) heel snel heel vlug gestegen in belang. Zozeer zelfs dat het de tweede belangrijkste cryptomunt ter wereld geworden is, na BTC, bitcoin. We komen hier dadelijk op terug.

What goes up must…?

Omdat we dus aannemen dat u noch van Mars nog van een of andere Amazonewoud stam komt, heeft u weet van bitcoins en altcoins. En wanneer u dan het nieuws hieromtrent een beetje volgt, bent u waarschijnlijk ook wel op de hoogte van de hoogste bitcoin koers op bijna 20.000 dollar. De hoogste tot nu toe wel te verstaan, en dat was in december 2017. Komende van minder dan één dollar een gigantisch succes. Maar heeft u ook vast wel weet van de recentste val in de herfst van 2018 naar nauwelijks 4.500 dollar voor 1 BTC. What goes up must come down, zoals ze zeggen? Dit voor wat de bitcoin betreft, maar meestal bewegen alle coins in één richting.

Marktwerking

Cryptomunten vormen een ‘storende’ factor voor de bestaande geld- en handelsmarkten. Zogauw ze aan belang begonnen te winnen, werden ze door het establishment (banken, zeker centrale banken en vele overheden) gezien als concurrentie. Potentiële mededingers in een ‘markt’ waar zeer veel (geld) mee te verdienen is. Geld aan te verdienen valt. Stel je voor wie allemaal aan ons geld, zeg de euro, verdient. Geld, euro’s maken is duur. Ontwerpers, drukkers, toeleveranciers. Transportbedrijven, bewakingsfirma’s. Geld verhandelen is kostelijk. Voor velen, maar ook heel lonend voor een minderheid. Dat geld beleggen (obligaties, aandelenbeurzen bijvoorbeeld) brengt voor héél wat partijen veel op. We spreken hier niet over miljoenen of zelfs honderden miljoenen, zij het euro’s, dollars, yen enzovoort. Maar over talloze miljarden over gans de wereld…! En nu komt daar ineens, uit het niets, een concurrent. Die in no time reeds door 20 miljoen (and counting) mensen, bedrijven, beleggers, handelaars, noem maar op, gebruikt wordt.

Niet 1 maar 2000 luizen reeds in de pels

En we spreken niet alleen meer over één cryptomunt of twee, bitcoin of ripple, maar over bijna 2000 cryptomunten. Allemaal potentiële concurrenten! Niet gecentraiiseerd dus ook met weinig of geen vat op te krijgen. Dit tegenover alle bestaande geld dat gecentraliseerd was en is. Nog. Gecontroleerd dus ook. Wel is het eerste waar overheden aan dachten en denken: hoe kunnen we cryptomunten belasten? Hoe kunnen we hier profijt uit halen? Tja, daar zijn het overheden, Staten voor hé… Maar dat zal nog een hele kluif worden, met landen, deelstaten, organisaties internationaal, de OESO, de EU, de VS. Allemaal met een verschillende visie, verschillende wetgevingen of…zelfs met nog geen idéé van wat met het hele cryptogebeuren aan te vangen. Met intern voor en tegenstanders ook. Begin er maar aan! Ondertussen dendert de cryptotrein verder, alle stations en hindernissen aan het passeren richting… algemene acceptatie door het grote publiek misschien?

Making waves

Eerst genegeerd als onbelangrijk. Daarna, vanwege de omvang en het succes, gebashed, afgeraden, zwart gemaakt. Omdat dit ook niet lukte vanwege de snelle adaptatie door publiek, handelaars en zakenwereld, een probleem. Een serieus probleem. Er zijn haast geen overheden op de wereld meer te vinden die er niét over nadenken. Ze bestrijden (China). Ze trachten te incorporeren (tal van landen plannen zelfs eigen cryptomunten). Wetgevingen zullen gemaakt en aangepast moeten worden. Het maakt allemaal ‘waves’, golven. En laat dàt nu net de vertaling zijn van de eerder genoemde munt, de Ripple. De golfbeweging. Dat wat in gang zet. Veroorzaakt, verspreidt ook. Het establishment houdt niet van ‘waves’. Conservatieven willen liefst dat alles bij het oude blijft. Het evenwicht (dat er vaak niet is, of slechts in schijn) behouden, begrijpt u? En zeker de eigen positie, macht en controle zoveel mogelijk behouden.

Glas halfvol

Het is een open deur intrappen maar van hieraf gezien, dit niveau, kan de cryptomarkt in haar geheel naar boven…of naar beneden. Hoe hoog of hoe laag weet niemand, dat spreekt. Maar wie heeft gemerkt dat de Staat zelf aaan het digitaliseren is geslagen. Dat die cash ontraadt. Dat crypto’s tijd besparen, sneller zijn, goedkoper zijn en gemakkelijker en veiliger in gebruik? (Wel met de gebruikelijke groeipijnen.) Die wordt een believer, een adept, een fan. Die ziet het glas als halfvol. We staan nog maar aan het allerprilste begin van een nieuwe vorm van geld. Zoals ook het internet zogezegd uit het niets (eigenlijk vanuit een militaire toepassing) gegroeid is, maar al lang niet meer weg te denken uit ons leven.

Of halfleeg

Of je bent misschien net ingestapt op een veel hoger niveau en hebt je buik ervan vol. Niks meer mee willen te maken. Je staat op (groot) verlies en komt het nog ooit wel goed? Dat glas is voor jou dan waarschijnlijk halfleeg. Maar wie even goed nadenkt en weet, merkt wat inflatie is, het steeds minder kunnen kopen met je euro’s, dollars of yen? Die beseft dat dit komt omdat dit soort geld ongebreideld bijgemaakt kan worden. Bijgedrukt. En dat dit ook gebeurt, in dollars zelfs tegen de sterren op, wat de oorzaak is van die geldontwaarding. Die gaat vroeg of laat misschien ook fan, adept of believer worden. Vele cryptomunten, en zeker BTC,  zijn namelijk eindig: er worden er maar een beperkt aantal van gemaakt. Dan is het gedaan met inflatie, met geldontwaarding. Wie wat heeft, wie wat verdient, in crypto’s, die houdt, die bezit. Voor altijd. En in dat geval zullen de laatsten niét de eersten zijn, maar misschien wel de laatsten blijven…

Pro en contra ripple, een case study

De ripple is geen échte cryptomunt in die zin dat ze gemijnd wordt zoals bitcoin, de nummer één van de cryptowereld. Ze is ook niet gedecentraliseerd en open source zoals de meeste cryptomunten. In die zin is het een buitenbeetje maar wel ontzettend populair, gezien de stijging in waarde vanuit het niets. Gezien de opkomst uit het niets, a.h.w. Gezien de partners van wereldformaat. Wat is ripple (XRP) dan wel en wat verklaart die populariteit, zeker bij grote entiteiten zoals betaalsystemen, internationale banken en megabedrijven?

Logboek

Ripple werkt met een zogenaamde ‘Distributed Ledger’, zeg maar logboek, die als ’tussenpersoon’ fungeert tussen alle bestaande, conventionele munten. Die internationale betalingen (waarvan er miljoenen per dag gebeuren) vergemakkelijkt. Versnelt. Goedkoper maakt. Ripple staat met één been in de cryptomarkt, en met het andere been er buiten.

Protocol

‘Ripple is namelijk geen munt maar een protocol dat gebruikmaakt van XRP.

Dat protocol, de zogenaamde XRP Ledger, is het netwerk waarop ripple gebaseerd is’. Genoemde gebruikers kopen XRP die de ene munt, bijvoorbeeld Japanse Yen, omzet in, ook weer als voorbeeld, Amerikaanse dollar. Zij doet dit sneller en goedkoper dan welk andere internationaal betaalsysteem ter wereld. Vier seconden gemiddeld en je geld, pakweg euro’s, bevinden zich bij de ontvanger, zeg een bank of bedrijf in Brazilië. De ether van Ethereum, een bekende cryptomunt doet er minuten over. Bitcoin soms wel een uur. Traditionele betaalsystemen, manuele overschrijvingen, kunnen dagen vergen. Ripple is daarbij ook ontzettend goedkoop in gebruik. Zeg een duizendste van de waarde van de overdracht, van die euro of Braziliaanse Real. Goedkoper, sneller; in de zakenwereld, de bankenwereld, de handel bijna altijd een garantie voor succes.

Risico’s

Neen, toch geen garantie hoor. In het leven zijn maar twee zaken gegarandeerd, wordt wel eens gezegd: death and taxes. Dat we allemaal sterfelijk zijn en altijd belastingen zullen moeten betalen. Het bedrijf zelf heet ook Ripple trouwens en groeit als kool. ‘With offices in San Francisco, New York, London, Sydney, India, Singapore and Luxembourg, Ripple has more than 100 customers around the world’. Seagate, Santander, Google zelfs, allemaal hebben ze ook geïnvesteerd in dit bedrijf, en dus indirect in de munt, de ripple, XRP. Het bedrijf creëerde 100 miljard XRP waarvan er nu zo’n 40 miljard in omloop zijn. Als morgen om een of andere reden Ripple alle resterende 60 miljard op de makt gooit, is het gedaan met de munt, gedaan met de waarde ervan. Honderd procent verlies voor de bezitters.

The sky the limit?

Waarom zou het dit doen? Interne troubles, onenigheid binnen het management? Geen idee en het zou ook zeer dom zijn, maar het blijft een risico. Op de top van de ganse cryptobeweging, cryptomarkt, stond XRP op meer dan 3 USD tegenwaarde. In de winter van 2018 nog maar op een tiende ervan. What goes up must come down, zoals we al schreven.  Maar…what is down can still go up and…dan zou the sky wel eens the limit kunnen zijn. Kùnnen. Geen garanties, toch niet.

Voordelen/nadelen van een buitenbeentje

Is het glas halfleeg of halfvol? Ripple, ondanks dat het een buitenbeentje is en geen échte cryptomunt, beweegt dus wel met de cryptomarkt mee. Vandaar de zeer snelle opgang, maar ook de al even snelle neergang. Zal de ripple ooit alle (wereld)munten vervangen, wat de bedoeling, hoop en verwachting is van cryptoaanhangers, believers in bitcoin en bijna alle andere coins, de altcoins? Neen, en dat is ook niet de bedoeling van de makers, de bedenkers van de munt. Valt er met ripple geld, véél geld te verdienen? Jazeker, honderden, misschien wel duizenden procenten. Is het mogelijk dat de bitcoin en dan hoogstwaarschijnlijk alle andere 2000 coins, de altcoins, volledig ten onder gaan? In theorie wel maar waarschijnlijk is het niet. Er zal een overlever zijn, ons inziens, of meerdere waarschijnlijk. Is het mogelijk dat net ripple zal blijven bestaan, zèlfs in geval van falen van bitcoin, van altcoins? Jawel. Want zoals we al schreven: sneller en goedkoper, dat is een niet te versmaden voordeel voor àlle bedrijven, àlle banken, zelfs alle overheden ter wereld.

To buy or to sell, that is the question

Kort en goed: toch maar je ripple coins verkopen? Want het spreekwoordelijke glas is halfleeg? Het wordt niks met crypto’s, het is een hype en hypes gaan vaak snel voorbij. Of wordt u een believer, bént u misschien al een believer in wat sommige kenners, specialisten, experts zien als het nieuwe geld, het (digitale) geld van de toekomst? Bitcoin, ethereum, stellar, noem maar op? Een van hen of meerdere? Ziet u dus het glas als halfvol. Ja, dan is het integendeel misschien wel het moment om ripple te kopen, of bij te kopen? Want eigenlijk zit je met ripple, op zichzelf al een buitenbeentje, we zeiden het al, met één been in de cryptomarkt, en met het andere been er toch buiten. Vele mensen maken tegenwoordig gebruik van crypto staken.

Lone survivor?

Het kàn wel eens the lone survivor worden, de eenzame of enige overlever. O het nou lukt met die ganse cryptohistorie of niet. Wij gaan u in ieder geval niets aanraden, niet pro en niet contra. Niets afraden ook. Dit is zo een van die (investerings)beslissingen in het leven die u zelf moet maken. Misschien vindt u in de video hierboven wel inspiratie. Check it out. To buy of not to buy, om Shakespeare te parafraseren. Doe uw eigen onderzoek. Doe het goed, maar doe het ook snel, stel niet te lang uit. Want die trein, die cryptotrein, die nu even halt heeft gehouden? Waar ripple, toch, op meelift? Die maakt ons inziens maar even nu halt. Aan u te beslissen of u opstapt of toch liever aan de kant blijft staan, op dit huidige perron. En geloof ons hier in: van dit soort treinen passeert er maar één om de zoveel decennia…

Liever investeren in goud in plaats van crypto? Lees dan ook eens onderstaande artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: