Direct naar artikelinhoud
Commentaar

De VVD zal met betere argumenten moeten komen voor winst maken in de zorg

De VVD zal met betere argumenten moeten komen voor winst maken in de zorg
Beeld ANP

Geef ondernemers de mogelijkheid om winst te maken in de zorg. Zo luidde deze week het pleidooi van VVD-zorgwoordvoerder Arno Rutte. 

De inhoud is niet totaal verrassend, de liberalen vinden dit al heel lang, maar de timing wel. De abrupte faillissementen van twee ziekenhuizen ebben nog na, net als de signalen over een zorgondernemer die dit winstverbod omzeilt met constructies ‘op de rand’ van de wet.

Kamerlid Arno Rutte grijpt vooral die laatste signalen juist aan. Onder het motto: men kan iets immers alleen maar omzeilen als het verboden is. Afschaffing van dit verbod zorgt juist voor openheid en duidelijkheid, gaat Rutte door. Of dat klopt, is de vraag.

Wie naar het ziekenhuis gaat, moet erop kunnen vertrouwen dat zijn behandeling alleen om medische redenen wordt aangeraden

Ziekenhuizen zullen de komende tijd een transformatie moeten ondergaan, vervolgt de liberale woordvoerder. Van een verzameling bedden en poliklinieken naar zorg dichterbij de burger. De patiënt blijft thuis als het kan, al dan niet op afstand gevolgd, en gaat naar het ziekenhuis als het moet. Over die ontwikkeling bestaat geen discussie in de gezondheidszorg, zeker met de dubbele vergrijzing.

Ziekenhuizen zullen voor die transformatie geld nodig hebben, zegt Rutte. In het huidige stelsel zijn zorginstellingen aangewezen op leningen bij banken, die toch nog altijd een stevige rente zullen berekenen. Dat is voor de VVD’er extra reden om het wettelijk mogelijk te maken ook andere partijen te laten participeren in het ziekenhuis. Ondernemers die hun kennis van de zorg inzetten, ook om hun geld beter te laten renderen.

Vragen

Dat klinkt goed, maar roept vragen op. Hoeveel geld is er dan nodig en jagen banken ziekenhuizen nu echt op kosten terwijl die leningen toch vrij zeker zijn? Zitten die behandelingsvormen die zich deels thuis afspelen niet gewoon ingebouwd in de vergoeding voor ziekenhuizen, waaraan burgers meebetalen via hun zorgbijdragen en premies? Als die vernieuwing in het huidige stelsel niet haalbaar is, kan Rutte zich met zijn collega’s in de Tweede Kamer dan niet beter buigen over een ziekenhuisfinanciering die meer recht doet aan innovatie?

In de kern komt zijn voorstel erop neer dat de rol van investeerder en financierder samen kan vallen met de rol van organisator in de zorg. Dat kan erop neerkomen dat dokters moeten produceren, meer moeten behandelen zodat de investeerder tevreden blijft. Het zijn twee rollen die het huidige stelsel van gereguleerde marktwerking met het winstverbod juist nadrukkelijk probeert te scheiden. Wie naar het ziekenhuis gaat, moet erop kunnen vertrouwen dat zijn behandeling alleen om medische redenen wordt aangeraden. Deze liberaal zal met betere argumenten moeten komen om dat grote goed aan te tasten.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.