‘Verenigd Koninkrijk kan Brexit eenzijdig stopzetten’

© REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk moet eenzijdig de Brexit kunnen stopzetten. Dat adviseert de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.

jvt

Advocaat-generaal Campos Sanchez-Bordona oordeelt in zijn niet-bindende advies dat het Verenigd Koninkrijk het inroepen van artikel 50 eenzijdig kan intrekken. De unanieme goedkeuring van de andere lidstaten is daarvoor niet nodig. Dat was nochtans het standpunt van de Europese instellingen.

De advocaat-generaal koppelt wel een aantal voorwaarden aan de eenzijdige intrekking van artikel 50. Zo moet die, net als de aankondiging van de intentie om de EU te verlaten, officieel genotificeerd worden bij de Europese Raad. Ook het Britse parlement moet akkoord gaan.

Als de rechters van het Europees Hof het advies volgen en zeggen dat de Britten effectief eenzijdig de Brexit kunnen stoppen, dan zal dat de stemming in het Lagerhuis over de Brexit-deal zeker beïnvloeden. Bij een njet is het in dat geval mogelijk dat een Brexit niet doorgaat.

Later volgt een definitieve uitspraak van het Hof. Die komt er op vraag van een aantal Schotse politici die wou weten of het Verenigd Koninkrijk de Brexit kan stoppen zonder instemming van de andere lidstaten. Vaak volgt het Hof het advies van de advocaat-generaal.