Seksclubeigenaar Casa Grande Gieterveen die 16-jarige meisjes wilde laten werken schuldig aan mensensmokkel

De 55-jarige eigenaar van seksclub Casa Grande in Gieterveen is veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf. Hij hoeft de bak echter niet in: 163 dagen worden voorwaardelijk opgelegd. De resterende dagen zat de man al in voorarrest.

De clubeigenaar uit Winschoten had twee weken geleden 15 maanden gevangenisstraf tegen zich horen eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De verdenking was dat hij twee zusjes van 16 jaar uit Nigeria en een Braziliaanse vrouw, die illegaal in Nederland verbleef, aan het werk had in de seksclub in Gieterveen.

Jonge meiden uit Nigeria

De rechtbank vindt hem inderdaad schuldig aan mensensmokkel uit winstbejag. Het is volgens de rechtbank bewezen dat de jonge meiden uit Nigeria enkele dagen in de club in Gieterveen zijn geweest. De Braziliaanse heeft daar een jaar gewerkt, aldus de rechtbank.

Naast de celstraf heeft de 55-jarige seksbaas een taakstraf gekregen van 120 uur. Dat komt bovenop zijn celstraf. De rechtbank noemt een langere celstraf dan zijn voorarrest niet wenselijk.

Zij wegen daarbij mee dat de man in de recente geschiedenis niet is veroordeeld, het lang heeft geduurd voordat hij zich bij de rechter moest verantwoorden en de negatieve consequenties door de sluiting van zijn zaak. Die werd begin 2016, vlak na de inval van de politie, door toenmalig burgemeester Eric van Oosterhout (gemeente Aa en Hunze) voor drie maanden gesloten.

Beheerster ook veroordeeld

De 55-jarige beheerster - die de zaken in Casa Grande regelt - is ook veroordeeld. Zij heeft 90 dagen celstraf gekregen, waarvan 73 dagen voorwaardelijk. Ook zij heeft zeventien dagen in voorarrest gezeten. Als een van de twee verdachten de komende twee jaar alsnog de fout in gaan, zullen ze de resterende tijd nog wel moeten zitten.

De vrouw uit Borger, die dus schuldig is bevonden aan mensensmokkel, zei tijdens de rechtszaak zich verre van dergelijke zaken te houden. Minderjarige meisjes prostitueren wil ze niks mee te maken hebben, was het verhaal.

Tweelingzussen uit Nigeria

De tweelingzussen uit Nigeria hebben ook nooit gewerkt in Casa Grande in Gieterveen. De twee meiden hadden valse paspoorten (uit Ierland en Engeland) waarop stond dat ze 31 jaar oud waren. De beheerster had al wel geappt met de seksclubbaas dat de meiden er veel jonger uitzagen dan 31 jaar. De 55-jarige man beloofde daarop dat de volgende dag te gaan controleren. Zo ver kwam het niet: op de dag dat ze werden opgepikt van het station in Assen en naar de seksclub in Gieterveen waren gebracht, viel de politie binnen.