Hip Brits café doet avocado’s in de ban
Terwijl een gespecialiseerd avocadorestaurant nog maar net de deuren geopend heeft in ons land, schrapt een Brits, hip café de avocado van z’n menu. De reden? De lekkernij is milieubelastend.
,,Vanaf vandaag serveren we geen avocado’s meer. Dit. Is. Géén. Mop.” Met die onheilspellende woorden maakt het Wild Strawberry Cafe, een hippe eettent in Buckinghamshire, bekend dat ze de populaire fruitsoort van de kaart halen. ,,Een controversiële keuze? Zeker, net als eender wie zijn wij ook verknocht aan onze wekelijkse toast met avocado, maar we hebben hier lang en goed over nagedacht”, schrijven de eigenaars verder op Instagram.
Druk op het milieu
In de Instagrampost legt het restaurant verder uit waarom ze deze moeilijke keuze gemaakt hebben. De belangrijkste reden? De keuken werkt voor de rest vooral met lokale ingrediënten. Ze maken zich zorgen om de ecologische voetafdruk van de avocado, onder meer omdat die heel wat kilometers moet afleggen om bij hen te komen en voor illegale boskap in Mexico zorgt.
Het is waar. Zowat 10 jaar geleden had amper iemand überhaupt van het woord ‘avocado’ gehoord. Ondertussen heeft de vrucht met de grote ronde pit wereldwijd hartjes veroverd. Het bewijs: het afgelopen decennium is de consumptie van avocado’s al verdubbeld.
Volgens Anne Murcott, professor food studies van de universiteit van Londen, is slimme marketing de belangrijkste verklaring voor de populariteit. ,,De laatste jaren wordt de avocado voorgesteld als een superfood. Als je die dan overal ziet opduiken - in de supermarkt, bij je brunch, als aperitief bij een etentje of zelfs bij Weight Watchers - dan weet je dat deze trend niet meer gaat voorbij waaien.”
Maar die avocadoboom heeft wel een schaduwkant. Omdat wereldwijd de vraag blijft toenemen, zorgt dat voor problemen in exotischere landen die bekendstaan als avocadokwekers. Neem nu Mexico, waar er vaak illegale ontbossing plaatsvindt omdat mensen meer plantages willen om de vrucht te telen.
Veel water
Daarnaast is er nog de waterkwestie: avocadobomen slurpen veel water op om te kunnen groeien. Zo heb je voor één kilo tussen de 300 en 1.200 liter water nodig. In de ergste gevallen, zoals in de Chileense provincie Petorca heeft dat geleid tot een chronisch watertekort. Lokale bewoners moeten het vaak stellen met onhygiënisch water dat aangeleverd wordt door vrachtwagens.
Kan jij toch niet zonder de smeuïge lekkernij? Begrijpelijk. Maar dan zoek je best een exemplaar met een fairtradelabel. Als je uit eten gaat, weet je natuurlijk niet waar de avocado vandaan komt.
Daar heeft The Avocado Show een antwoord op. Eerder vertelden oprichters Ron Simpson en Julien Zaal aan Het Laatste Nieuws dat ze drie eisen stelden aan hun leverancier. ,,De avocado’s moeten rijp zijn, maar ook duurzaam en sociaal verantwoord geteeld”, legde Ron uit.
Om dit na te gaan, maakten de Amsterdammers een wereldreis. “Zo zijn we zelf op zoek gegaan naar de meest verantwoorde teelt van avocado’s”, aldus Ron. Over deze zoektocht maakte het duo een film, die vanaf januari online te zien zal zijn.
Zo hou je avocado's goed:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
Hersenen merken geen verschil tussen bier met alcohol of 0.0
Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR). -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet.
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
-
-
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw.
-
PREMIUM
Let op: deze snoepjes zijn niet voor kinderen
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk