Asiels in Ierland worden momenteel overspoeld met oudere honden. De reden? De eigenaren van deze afgedankte dieren willen eind van de maand liever een pup met Kerst cadeau geven.

kerstpup
In Ierland stromen de asiels vol met achtergelaten oudere honden, zodat men een puppy als kerstcadeau kan aanschaffen| Fotocredit: dgarkauskas Flickr via Compfight cc

Het kopen van cadeautjes voor de kerstdagen en, in Nederland, voor pakjesavond, is een traditie waar velen van ons plezier in hebben. Kun je je echter voorstellen dat een van je overwegingen is om een pup aan te schaffen voor Kerstmis en de hond die je al jaren hebt naar het asiel te brengen? Dat is precies wat sommige hondeneigenaren momenteel doen. In Ierland beginnen de dierenasiels vol te raken met honden, omdat hun baasjes ruimte willen maken voor een pup.

Trend
Volgens Fiona Gammell, al meer dan 40 jaar werkzaam in de dierenhulpverlening, gaat het om een nieuwe trend. Onze huidige wegwerpcultuur is hier volgens haar debet aan.

“Het is een vrij nieuw fenomeen, ik merk het pas de laatste paar jaar. Tegenwoordig is alles vervangbaar. Het is nu al begonnen. Ik heb net een hond opgehaald die nog maar drie jaar oud is, omdat de familie een pup krijgt.”

De honden, die als een paar oude sokken worden afgedankt, zijn totaal ontredderd volgens Fiona.

“Het is verachtelijk. Het is walgelijk. Op een moment dat een oud wezen, of het nu een dier of een mens is, zijn vertrouwde omgeving nodig heeft, worden deze dieren achtergelaten.”

“Als mensen zagen hoe ontredderd en verdrietig deze honden zijn als ze worden achtergelaten in dierenopvangcentra, zouden ze er nog een keer over nadenken. Ze gaan achter hun mand zitten, eten niet. Ze willen je niet aankijken. Ze zijn doodsbang. Je zou hun koppies moeten zien, de eerste drie dagen. Ik denk er vaak aan dat hun voormalige baasjes een foto zouden moeten krijgen. Mensen moeten zich schamen.”

Fiona wijst op het onderscheid tussen de nieuwe tendens van het dumpen van honden voorafgaand aan de kerstperiode en situaties waarbij afstand doen van een geliefd huisdier pijnlijk maar begrijpelijk is, bijvoorbeeld vanwege overlijden of ziekte.

Niet alle ‘overbodige’ honden worden overgedragen aan het asiel, omdat hiervoor afstandskosten betaald moeten worden. Dat kan oplopen tot €200,- voor chippen, castreren of steriliseren, en vaccinatie. Sommige honden worden daarom achtergelaten op terreinen voor Travellers (nomaden, red.).

Houding
Zelf werkt Fiona voor Wicklow Animal Welfare, maar uit contact met andere opvangcentra in het land maakte ze op dat het achterlaten van oudere honden voorafgaand aan Kerst een landelijk probleem is.

“Het heeft niets te maken met arme of rijke mensen. Het is een bepaalde houding: als we iets niet leuk meer vinden, willen we ervan af. Vroeger zou ik gezegd hebben dat het een gebrek aan kennis was. Maar het is een gebrek aan zorgzaamheid. Mensen willen wat ze willen. Ze doen wat hen goed uitkomt en wat past bij hun leefstijl, niet wat goed is voor hun hond.”

Het gemak van broodfok
Wat ook meespeelt is dat er veel broodfokkers zijn in Ierland, wat het makkelijk maakt om een hondje te kopen. Iedereen die hiermee bekend is, weet dat dergelijke hondjes ongezond zijn en een zeer grote kans hebben op ziektes. Met het grootste gemak worden ze door hun baasjes afgestaan als ze ziek worden en veterinaire hulp nodig hebben. En dergelijke mensen kopen gewoon weer een pup uit de broodfok voor de feestdagen.

“Iedereen wil een klein, pluizig wit hondje, want die worden veel gefokt en zijn overal te zien. Broodfok heeft de asielhonden onzichtbaar gemaakt. Mensen denken dat er iets mis is met honden in een opvang, dat ze bijten, niet sociaal zijn, of vies. Maar dat is een verkeerde perceptie.”

Bron: Irish Examiner ©Animals Today Angelique Lagarde

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.
Ander bedrag: €