Nu produceert en verkoopt hij zijn wietolie onder de toonbank, maar kweker Rinus Beintema wil niets liever dan legaal worden: "Ik wil wiet kweken voor wetenschappelijke doeleinden, maar ik word tegengewerkt door de overheid."

De Friese Rinus Beintema heeft tientallen jaren ervaring met de wietkweek en handel, en daarmee met het criminele circuit. Maar de laatste jaren is hij overgestapt op de medicinale wietolie. Wat begon met een flesje wietolie voor de zieke vader van een vriend, is uitgegroeid tot een bedrijf met 15.000 klanten. "Jong en oud komen uit heel Nederland voor mijn wietolie. Zelfs huisartsen verwijzen door naar mij", zegt Rinus. De wietolie wordt onder andere gebruikt bij reuma, kanker, slaapproblemen, en pijnklachten.

Olieproductie op geheime locaties

Rinus kweekt de wiet niet zelf, maar krijgt gratis de resten van planten van wietkwekers, en daar maakt hij zijn wielolie van. Die productie van wietolie is illegaal en daarom wordt de olie op geheime locaties gemaakt. Vanaf januari 2019 wil hij zijn laboratorium openstellen voor particulieren en coffeeshops die zijn wiet willen testen en analyseren.

Dat gaat Rinus waarschijnlijk niet lukken, ondanks de sympathie voor zijn activiteiten. De steun komt van zijn 15.000 klanten, en naar eigen zeggen tot aan de burgemeester van Leeuwarden aan toe. Hij had hij al lang een politie-inval verwacht, of een dwangbevel van het Openbaar Ministerie (OM) om te stoppen. Dat gebeurde niet, en zijn organisatie groeit als kool. Maar nu loopt er een strafzaak tegen hem vanwege het overtreden van de Opiumwet, en vermoedelijk ook voor het overtreden van de Geneesmiddelenwet. Het tekent de spagaat: Rinus krijgt sympathie én wordt vervolgd.

Gerechtelijke uitspraak afdwingen

"Er zijn veel te veel regels", zegt Beintema. "Het Bureau Medicinale Cannabis, dat verantwoordelijk is voor de productie van wiet in Nederland, gaat te verkrampt om met die regels. Het zou fijn als er ruimte is voor onze organisatie. Met onze stichting werken we net wat anders, maar we willen niets liever dan aansluiten bij de legale wietteelt. Daarvoor leg ik al mijn papieren op tafel." Vervolging vindt Beintema dus prima. Hij wil een gerechtelijke uitspraak afdwingen over zijn wielolie en de productie ervan, in de hoop dat hij zijn wielolie kan legaliseren.

De wietproef

Rinus Beintema kijkt met belangstelling naar de ontwikkelingen met de legale wietproef. De overheid wil tien gemeenten aanwijzen waar legaal wiet gekweekt gaat worden. "Ik ben niet gebeld om mee te doen aan dit experiment, maar wij zouden dat wel kunnen", zegt Rinus.

info

Doel van de proef met legale wietteelt is om de coffeeshop uit de criminaliteit te halen. Die handel wordt steeds gewelddadiger, en er gaan miljarden in om. Om daar een eind aan te maken is de wietproef bedacht: wiet wordt geteeld en getransporteerd onder het gedogende oog van de overheid. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is teleurgesteld over de opzet van de proef. Er zijn volgens de VNG te strenge regels, waardoor het voor gemeenten moeilijk wordt om de proef goed uit te voeren.

Wietpepermuntjes gedoogd

"Ik ben al jaren bezig met de overheid om mijn bedrijf te legaliseren omdat ik wiet wil maken voor wetenschappelijke en medicinale doeleinden." Beintema wil niets liever dan dat wordt vastgesteld waar wietolie goed voor is: "Daar heb je klinisch onderzoek voor nodig. Dat kan alleen met de juiste onderzoekers in een legale omgeving."

Beintema is blij dat er een strafzaak tegen hem loopt. Hij wil een gerechtelijke uitspraak afdwingen over zijn wietolie en de productie ervan, in de hoop dat zijn wietolie legaal wordt. Wanneer hij voor de rechtbank moet verschijnen weet hij niet; justitie maakt er geen haast mee.

Rinus heeft zijn assortiment inmiddels fors uitgebreid. Hij verkoopt naast wietolie ook chocolade, siroop en pepermuntjes met wietbestanddelen. "De politie gedoogt mij nog steeds." Verwacht hij daadwerkelijk een vergunning te krijgen om legaal wiet te telen? "Nee, dan zullen eerst de regels verruimd moeten worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.