Zeven jaar Nepalese cel voor sekstoerist (66) uit Makkinga

De 66-jarige man uit Makkinga die in juni van dit jaar werd betrapt op een Nepalese hotelkamer terwijl hij seks had met een 15-jarige jongen, is in Nepal veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.

De Makkingaster krijgt de straf voor het misbruiken van twee jongens. Met één van deze twee jongens werd de sekstoerist in juni van dit jaar betrapt op een hotelkamer in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Een andere jongen deed later aangifte tegen de Fries.

De man hoorde maandag tijdens een rechtszaak zijn straf, meldt kinderrechtenorganisatie Terres des Hommes. Of de man in hoger beroep gaat is nog niet bekend. De hoogte van de schadevergoeding wordt later vastgesteld.

Twee gezichten

De man werkte in Friesland als kinderpsychiater. Hij werkte voor GGZ Drenthe en GGZ Fryslân. Ook werkte hij voor Therapeuticum uit Joure. Volgens officier van justitie in Nederland had de man mogelijk twee gezichten: een uitgestreken in Nederland, terwijl het buitenland zijn perverse kant te zien kreeg.

Volgens Terre des Hommes bleek uit onderzoek dat de verdachte het slachtoffer waarmee hij in juni werd betrapt al misbruikt sinds zijn elfde. Hij zou een goede vriend zijn van de familie van het slachtoffer en sponsorde het gezin door middel van giften voor onder meer de schoolopleiding van de kinderen. Het slachtoffer en de familie kregen psychosociale hulp en juridische begeleiding.

De man reisde volgens Terre des Hommes de afgelopen jaren verscheidene keren per jaar naar Nepal. Hij verscheen in januari 2017 op de radar van de organisatie, toen hij werd gespot met een 13-jarige jongen. Daarna werd hij vaker gezien met verschillende meerderjarige jongens.

Tiener kreeg fiets, telefoon, laptop en tablet

De kinderpsychiater betaalde de school van de 15-jarige jongen en de medicijnen van diens moeder. Verder gaf hij de tiener een fiets, een telefoon, een laptop en een tablet.

Pogingen van de zussen van de Makkingaster om de familie van de jongen om te kopen, slaagden niet. Het Openbaar Ministerie arresteerde begin augustus een zus van de man, een dag voordat zij naar Nepal wilde afreizen. Ze had het gezin enkele tienduizenden dollars willen aanbieden om af te zien van aangifte.

In oktober werd ook de andere zus van de kinderpsychiater door de politie als verdachte van poging tot omkoping gehoord.

Terre des Hommes begeleidt de beide jongens intensief. Ook betaalt de organisatie het schoolgeld en voedselpakketten.