Hersenen merken geen verschil tussen bier met alcohol of 0.0
Alcoholvrij bier heeft dezelfde invloed op het beloningseffect in de hersenen als bier waar wel alcohol in zit, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR).
Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen
De alcoholconsumptie in Nederland moet juist omlaag, zo was half november te lezen in het Nationaal Preventieakkoord. Onder andere de Nederlandse Brouwers zetten daarom in op alcoholvrij bier. Toch vinden consumenten alcoholvrij bier vaak minder aantrekkelijk dan alcoholhoudend bier.
Dat is dus nergens voor nodig, zo blijkt uit het onderzoek. Want alleen de smaak van bier is al genoeg om het beloningssysteem in de hersenen te activeren, niet het alcoholpercentage.
De onderzoekers verdiepten zich in wat er precies in de hersenen gebeurt bij het drinken van alcoholhoudend en alcoholvrij bier. ,,Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen”, aldus onderzoeker Paul Smeets.
Geen verschil
Voor het onderzoek werden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar ingeschakeld die regelmatig bier drinken. Liggend in een MRI-scanner kregen ze het woord ‘bier’ of ‘controle’ te zien. Daarna gaven de onderzoekers hen een slok bier of koolzuurhoudend water te drinken. De deelnemers wisten niet of ze alcoholhoudend bier of alcoholvrij bier dronken. De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast.
De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. ,,Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, zegt Smeets. ,,Dat kan betekenen dat consumenten evenveel voldoening krijgen van het drinken van een alcoholvrij of alcohol-arm bier, mits de smaak dicht genoeg bij die van bier met alcohol ligt.”
Wat is er lekkerder bij bier dan een bitterbal? In Amsterdam is een bar met meer dan 20 ballen op de kaart:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grolsch wint met zijn alcoholvrije bier prestigieuze prijs
-
Wat Eten We Vandaag: Maaltijdsalade met vega krokante kip
Deze smaakvolle maaltijdsalade met vegetarische krokante kip en ei heeft wel iets weg van een Caesar salade. Vol van smaak, groenten en bovendien heel lekker en makkelijk om te maken. Ideaal voor wanneer je zin hebt in wat extra groenten, maar niet alle tijd hebt om in de keuken te staan. -
Wat Eten We Vandaag: Croque madame
Een croque madame is een Franse gegrilde sandwich gemaakt met ham en kaas, waarbij het bovenste sneetje brood bedekt is met een spiegelei. -
Wat Eten We Vandaag: Krokante gnocchi met raapstelen in romige witte wijnsaus
Makkelijke recepten, wie houdt er nu niet van? Dit recept zet je in een handomdraai op tafel en het is oh zo lekker. De krokante gnocchi gaat perfect samen met de frisse, romige witte wijnsaus. Combineer met de typische voorjaarsgroente raapstelen en je hebt hét recept voor een heerlijke lentedag. -
Wat Eten We Vandaag: Chorizo ovenschotel
Een voedzame ovenschotel met een Spaans tintje. Het ovengerecht vullen we met knapperige sperziebonen, smaakvolle aardappelen en pittige chorizo. Een smaakvol recept en dat alles terwijl de oven het werk voor je doet.
-
‘19 bieren bevatten te veel resten bestrijdingsmiddel’
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Wat Eten We Vandaag: Couscous met zalm en bloemkool uit de airfyer
Een makkelijke en volwaardige maaltijd uit de airfryer: deze couscous met zalm en bloemkool zit boordevol groenten, is lekker van smaak en onwijs makkelijk om te maken. Je hebt er bijna geen omkijken naar.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
Wat Eten We Vandaag: Citroencouscous met ovengroenten
Couscous is perfect voor de avonden waarop je een snelle maaltijd op tafel wilt zetten. Het heeft een korte bereidingstijd en het is op veel verschillende manieren te gebruiken. Deze citroencouscous is met véél groenten. -
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’