De FNV-ers met luchtbuksen in Hoogeveen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Opschudding over wapengekletter FNV in Hoogeveen

De politie stelt een onderzoek in naar het dragen van luchtbuksen bij een FNV-demonstratie in Hoogeveen, afgelopen donderdag. "Van gedogen is geen sprake. Met zo'n luchtbuks rondlopen is gewoon verboden", zegt een politiewoordvoerder bij RTV Drenthe.

Medewerkers van vliegtuigbouwer Fokker in Hoogeveen legden deze week het werk 48 uur neer. Ze eisten onder meer een jaarlijkse loonstijging van 3,5 procent.

Omdat de werkgever daaraan niet tegemoet wil komen, namen ze luchtbuksen mee tijdens een door de FNV georganiseerde protestmars. "Om de plannen van de werkgevers uit de lucht te schieten", zoals de Hoogeveensche Courant donderdag meldde.

Waarschuwingsschoten

Er ontstond direct opschudding over het wapengekletter tijdens de protestmars in een winkelstraat van Hoogeveen, ook al zeiden de actievoerders dat de buksen niet geladen waren. "Werknemers vuren waarschuwingsschoten af, werkgevers worden onder vuur genomen. Bijzondere manier van actievoeren", schreef journalist Frits Emmelkamp op twitter.

Het openlijk dragen van wapens is in Nederland verboden. "Zo'n luchtbuks mag alleen meegenomen worden als er bescherming omheen zit, bijvoorbeeld een speciale tas of hoes", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in het Dagblad van het Noorden. "Dus in formeel juridische zin is men in overtreding.''

Des te opmerkelijker is het dat de politie aanvankelijk liet weten dat de demonstratie was toegestaan. "Dat was vanmorgen een vorm van demonstreren", twitterde de politie van Hoogeveen donderdag.

Nu komt de politie daarvan terug. "We gaan uitzoeken of en van welke strafbare feiten hier sprake is geweest", laat een politiewoordvoerder weten. "Daarna is het aan het Openbaar Ministerie om dat te beoordelen." Ook de gemeente Hoogeveen heeft foto's en filmbeelden van de protestmars naar het Openbaar Ministerie gestuurd.

In de vuurlinie
Vakbond FNV is zich van geen kwaad bewust. "Uit de reacties hoorden we ook dat dit wel een goed beeld geeft van het conflict", aldus regiobestuurder Marijke Eggengoor. "We zijn al zes maanden bezig met acties en onze uitingen worden steeds serieuzer."

Advertentie via Ster.nl