Hoe vrijwel onzichtbaar GroenLinks met bijna anonieme lijsttrekker Groningen veroverde

Vreugde bij Groenlinks in Groningen. In het midden (groene jurk) lijsstrekker Glimina Chakor. Foto: Corné Sparidaens

Vreugde bij Groenlinks in Groningen. In het midden (groene jurk) lijsstrekker Glimina Chakor. Foto: Corné Sparidaens

Vier jaar lang was GroenLinks bijna onzichtbaar in Groningen. Toch boekte de partij een daverende overwinning. Hoe kan dat?

In navolging van andere ‘bakfietssteden’ zoals Amsterdam, Utrecht en Nijmegen is GroenLinks in Groningen nu ook de grootste. Onder leiding van de vrijwel anonieme lijsttrekker Glimina Chakor boekte de fractie op 21 november bij de raadsverkiezingen een eclatante overwinning en groeide van vier naar elf zetels.

Landelijke trend

Het is de landelijke trend, klonk het al op de verkiezingsavond. Net als in Amsterdam en Utrecht heeft ook universiteitsstad Groningen immers een relatief jonge en hoog opgeleide bevolking. Een groep die zich herkent in het verhaal van GroenLinks over een duurzame toekomst voor Nederland waarin voor iedereen plaats is.

Bovendien speelt Den Haag een voorname rol. Het huidige kabinet, waarvoor GroenLinks boegbeeld Jesse Klaver afgelopen jaar wijselijk bedankte, is niet bijster populair. De capriolen rond de omstreden dividendbelasting en het mislukken van de onderhandelingen voor een nieuw pensioenstelsel hebben een deuk geslagen in het vertrouwen.

Slimme en uitgekiende campagne

Maar dit is niet het hele verhaal. De stad-Groninger VVD-wethouder Joost van Keulen, die nu moet vrezen voor zijn plekje op het pluche, wijst er op dat het energieke GroenLinks ook een slimme en uitgekiende campagne heeft gevoerd.

Dat bevestigt partijveteraan Drewes de Haan, die veertien jaar lang in de raad zat. Er is, zegt hij, op grote schaal huis-aan-huis aangebeld.

,,Op de zaterdag voor de verkiezingen waren we met honderd vrijwilligers. Dat soort aantallen hadden we vroeger niet.’’ Voorts was de partij alomtegenwoordig op sociale media zoals Facebook. ,,Mensen in de stad kwamen ons letterlijk overal tegen’’, constateert De Haan tevreden.

Goed geoliede machine

,,Het merk GroenLinks wordt degelijk neergezet. Het is een goed geoliede machine’’, zegt een zeer ervaren Groninger bestuurder. Die er wel op wijst dat GroenLinks grote uitdagingen wachten. Hoe houdt de partij straks de winst vast?

De lakmoesproef is de coalitie in Groningen die de komende weken onder leiding van informateur Ineke van Gent wordt gesmeed. GroenLinks heeft torenhoge ambities, maar kijkt aan tegen een lege gemeentekas. Er is geen geld om Groningen aardgasloos en energieneutraal te maken, laat staan om een tramverbinding aan te leggen.