Ted van der Vlies in zijn tuintje

Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer

In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.

Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.

Staalfabriek Tata Steel veroorzaakt al jaren meer gevallen van astma en kanker bij de omwoners. Bij het monitoren van de uitstoot vertrouwen het RIVM en de omgevingsdienst op de metingen die Tata Steel zelf verricht. Nu twee actiegroepen in maart 2024 een infraroodcamera plaatsten die zes maanden lang alle uitstoot gaat meten, zal duidelijk worden welke stoffen de fabriek daadwerkelijk uitbraakt.

41 artikelen

Ted van der Vlies in zijn tuintje © Foto Peter Donk / Sliedrecht24

Te land, ter zee en in de lucht: teflon-gif is overal