Direct naar artikelinhoud
nieuwsDeutsche bank

Massale inval Deutsche Bank in Frankfurt wegens witwassen via Britse Maagdeneilanden

Zo’n 170 politiemensen, medewerkers van het Duitse OM en inspecteurs van de Belastingdienst zijn donderdagochtend kantoren van Deutsche Bank (DB) in en rond Frankfurt binnengevallen. Volgens het OM zijn twee medewerkers van Deutsche Bank betrokken bij het witwassen van geld via de Britse Maagdeneilanden. Bij de inval namen de autoriteiten documenten en elektronische gegevensdragers in beslag. 

en
Inval politieagenten bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.Beeld Getty Images

De inval bij Deutsche Bank is de nieuwste aflevering in een jarenlange serie schandalen waarbij de grootste Duitse bank betrokken is. Vorig jaar legden Amerikaanse en Britse autoriteiten Deutsche Bank boetes op ter waarde van omgerekend 557 miljoen euro. De bank was betrokken bij het witwassen van 10 miljard dollar aan crimineel Russisch geld. In september droeg de Duitse financiële waakhond de bank op meer te doen om witwassen en financiering van terrorisme via de eigen diensten te voorkomen. 

Eerder deze maand werd Deutsche Bank in verband gebracht met 200 miljard euro aan verdachte transacties in Estland, gefaciliteerd door DB in opdracht van Danske Bank in Denemarken. De aandelen van Deutsche Bank zijn het afgelopen jaar in waarde gehalveerd. Na de inval daalden ze kortstondig met 5 procent, en herstelden daarop weer ietsje. De winst nam afgelopen kwartaal af met 65 procent, ondanks pogingen van bestuursvoorzitter Christian Sewing om de bank te reorganiseren en het vertrouwen van investeerders terug te winnen. 

Donderdag stonden politiewagens bij het hoofdkantoor van de bank in Frankfurt en bij vijf andere DB-kantoren in de regio, terwijl gezagsdragers binnen door de administratie van de bank ploegden. De autoriteiten hebben Deutsche Bank opnieuw in het vizier wegens mogelijke betrokkenheid bij het illegaal wegsluizen van geld naar het buitenland. Twee medewerkers zouden hebben geholpen om dat geld wit te wassen via de Britse Maagdeneilanden. Alleen de leeftijden van de verdachten zijn bekend gemaakt: 50 en 46. De Duitse autoriteiten sluiten niet uit dat het aantal verdachten toeneemt, maar zeggen dat directieleden van de bank vooralsnog geen onderwerp zijn van onderzoek. 

11 miljard aan boetes

Dat was anders toen in 2012 een van de twee bestuursvoorzitters en de financieel directeur van Deutsche Bank persoonlijk werden onderzocht wegens btw-fraude. Sindsdien heeft Deutsche Bank voor meer dan 11 miljard euro aan boetes betaald. Dat was onder meer voor manipulatie van de interbancaire Libor-rente, witwassen, manipulatie van de goud- en zilverprijs, en fraude met hypotheken in de VS. Daar betaalde DB, ooit de grootste zakenbank ter wereld, in december 2016 in één keer 7,2 miljard euro aan Justitie. Onlangs werd de bank genoemd als een van de partijen betrokken bij grootschalige vermoedelijke fraude met dividendbelasting, de zogeheten CumEx-zaak, die de Duitse belastingbetaler zeker 32 miljard euro kostte.

De inval, waaraan ook de Duitse federale politie Bundeskriminalamt (BKA) deelnam, vloeit voort uit informatie die de autoriteiten vonden in de Panama Papers. Dat is de naam voor een verzameling van 11,5 miljoen documenten met gegevens over financiële structuren in belastingparadijzen, die een medewerker van een Panamees advocatenkantoor in 2016 lekte naar de internationale pers. Daaruit bleek volgens het Duitse OM dat Deutsche Bank alleen al in 2016 meer dan 900 klanten hielp om 311 miljoen euro aan illegaal geld weg te sluizen via een dochter op de Maagdeneilanden. DB had melding moeten maken van de verdachte transacties.

Het nieuws verbaast in Duitsland eigenlijk niemand meer. De eerste inval op verdenking van witwaspraktijken dateert uit 2010. Sindsdien hebben vier nieuwe ceo’s naar eigen zeggen geprobeerd de bank ‘schoon’ te krijgen. Zonder resultaat. Het vertrouwen van particuliere klanten is in die tijd sterk gedaald, bleek vorig jaar uit een onderzoek van consultancyfirma Brand Finance onder de rekeninghouders van tientallen financiële dienstverleners in Duitsland. Slechts 46 procent van de klanten zei vertrouwen te hebben in de bank, bij de meeste andere banken lag dat percentage rond de 65 procent.

Witwaspraktijken

‘Een inval bij de Deutsche bank is eigenlijk niets bijzonders meer’, schreef de Süddeutsche Zeitung. Als er al sprake is van verbazing, aldus de Spiegel, dan vooral omdat het erop lijkt dat deze witwaspraktijken tot minstens begin dit jaar hebben voortgeduurd.

Deutsche Bank reageert per tweet op de inval, inclusief een verwijzing naar het turbulente recente verleden van de bank: ‘Naar onze mening hebben wij de autoriteiten al alle relevante informatie met betrekking tot de Panama Papers verstrekt. In recente jaren hebben wij bewezen volledig mee te werken met de autoriteiten, en wij blijven dat doen.’ 

De regering zweeg donderdag over het voorval. Sowieso laat minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) zich nauwelijks uit over de dubieuze praktijken van de bank. Daarom bepleitten begin november oppositiepartijen FDP en de Groenen een onafhankelijke onderzoekscommissie. Scholz moet de ‘strijd tegen de belastingroof’ serieus aanpakken, aldus Groenen-fractievoorzitter Anton Hofreiter.